19 august 2015, 10:05 Realitatea moldovenească views 6130
Din cauza secetei, semănatul de toamnă ar putea să întîrzie în anul curent
19 august 2015, 10:05 Realitatea moldovenească views 6130

Din cauza secetei, semănatul de toamnă ar putea să întîrzie în anul curent

Pregătirea solului pentru semănatul de toamnă este în prezent stopată din cauza secetei, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenţie, şeful Direcţiei politici de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Mihai Suvac, a afirmat că lucrările de arat şi semănat de toamnă se reţin din lipsa precipitaţiilor. "Cît timp pămîntul este uscat, nimeni nu va cuteza să pună plugul în brazdă", a constatat Mihai Suvac.

La rîndul său, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli „Uniagroprotect" Alexandru Slusari a menţionat că situaţia este critică.

„Lipsa precipitaţiilor face imposibilă pregătirea terenurilor pentru semănatul de toamnă. În cazul grîului şi al orzului termenul-limită pentru semănat este sfîrşitul lui septembrie, iar pentru rapiţă – sfîrşitul lui august. Ploile de azi de pe teritoriul ţării ne bucură. Dacă va ploua două-trei zile la rînd, atunci vom reuşi să pregătim la timp solul pentru semănatul de toamnă", a precizat Slusari.

Potrivit şefului Centrului monitoring agrometeorologic al Serviciului Hidrometeorologic de Stat Tatiana Mironova, în urma ploilor de astăzi umiditatea în sol a ajuns la 10 milimetri în sudul țării.

Meteorologii afirmă că în prezent solul este uscat pînă la o adîncime de 50-60 de centimetri.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

agricultura , seceta , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
1408 locuitori

Romăneşti este un sat şi comună din raionul Străşeni. Romăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Strășeni și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1408 oameni. Satul Romănești a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.