12 decembrie 2013, 16:33 Realitatea moldovenească views 7919
12 decembrie 2013, 16:33 Realitatea moldovenească views 7919

”Scutul Moldovenesc” condamnă decizia Curții Constituționale

A.O. "Scutul Moldovenesc" condamnă cu vehemență decizia Curții Constituționale de a echivala limba română cu limba moldovenească și consideră că aceasta reprezintă un precedent periculos, fiind subminate normele constituționale.

"Considerăm că limba de stat a Republicii Moldova a fost și este limba moldovenească. Aceasta fiind un simbol de bază a identității și statalității poporului moldovenesc avînd în același timp toată argumentația științifică și istorică" este menționat într-o declarație.

Totodată, Asociația Scutul Moldovenesc consideră că doar Parlamentul Republicii Moldova poate decide asupra acestui subiect cu votul a cel puțin 67 de deputați sau însăși poporul în cadrul unui referendum național, și nu CC.

"Atragem atenția că în componența actuală a Curții Constituționale fac parte patru cetățeni ai Moldovei care dețin concomitent și cetățenia Română. Astfel, considerăm că acest fapt nu conferă deciziei date un caracter echidistant. Credem că Magistrații CC care au votat această decizie introduc noi focare de conflict în societate și fac jocul politic a unor partide politice, abătîndu-se astfel de la atribuțiile lor de bază", menționează sursa citată.

În scopul evitării acestor precedente, Scutul Moldovenesc cere insistent CC să-și îndeplinească cu exactitate obligațiunile, să activeze în folosul statului Moldovenesc și nu în detrimentul lui.

Cuvinte cheie:

lege , limba , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1642
Populația:
1075 locuitori

Gălăşeni este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gălăşeni și Mălăieşti. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîșcani și la 196 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1075 de oameni. Satul Gălășeni a fost menționat documentar în anul 1642.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.