Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească
18 ianuarie 2021, 10:00 Diaspora moldovenească views 4142
Cîte școli cu predare în limba moldovenească sînt în Ucraina
18 ianuarie 2021, 10:00 Diaspora moldovenească views 4142

Cîte școli cu predare în limba moldovenească sînt în Ucraina

În regiunea Odessa din Ucraina funcționează trei instituții de învățămînt secundar general, unde copiii de naționalitate moldovenească învață în limba lor maternă.

Despre aceasta, într-un interviu pentru site-ul Noi.md, a declarat Ambasadorul Ucrainei în Republica Moldova, Marko Shevchenko, menționînd că în unsprezece școli ei învață în limba ucraineană și moldovenească, iar în patru – în ucraineană, rusă și moldovenească. De asemenea, în această regiune sînt 7 instituții preșcolare, unde copiii moldoveni învață în limba maternă.

În același timp, Ambasadorul Ucrainei în țara noastră și-a exprimat speranța la o discuție constructivă cu privire la ce eforturi și unde anume ar trebui de orientat pentru a opri tendința tristă de reducere în Moldova a numărului de școli în care se studiază limba ucraineană.

Potrivit lui, din păcate, în ultimii 20 de ani, numărul lor din diverse motive a scăzut aproape de două ori.

"Aici mai avem mult de lucru cu partenerii noștri moldoveni", a menționat diplomatul ucrainean.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Ucraina , limba moldovenească

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1928
Populația:
281 locuitori

Novovladimirovca este un sat din cadrul comunei Bîcioc din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 39 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Novovladimirovca alcătuia 281 oameni în anul 2000. Satul Novovladimirovca a fost înființat în anul 1928.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.