Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 527 Vizualizări

Precizări pentru viitorii pensionari care nu sînt în țară


Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu mai multe precizări pentru cetățenii, care au atins vîrsta de pensionare, conform legislației Republicii Moldova, dar care, aflîndu-se peste hotare în prezent, în țările cu care statul are semnate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, nu pot reveni din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19, transmite IPN.

Conform legislației Republicii Moldova, începînd cu 1 iulie 2019, vîrsta standard de pensionare pentru bărbați constituie 63 de ani, iar pentru femei este de 58 de ani și șase luni. Ultima se majorează treptat în fiecare an cu șase luni, astfel încît în anul 2028 va fi de 63 de ani.

CNAS menționează într-un comunicat de presă că, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vîrstă, persoanelor li se recomandă să depună cererea împreună cu setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituția competentă a statului contractant. În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestației sociale în statul unde domiciliază în prezent, anexînd rechizitele bancare corespunzătoare.

Pentru a afla mai multe despre condițiile de pensionare, persoanele urmează să acceseze rubrica „Pensii" pe pagina electronică a Casei Naționale de Asigurări Sociale. Totodată, pe pagina CNASpot fi accesate adresele instituțiilor competente la care persoana poate apela, în cazul în care întrunește condițiile pentru a realiza dreptul de pensie.

În prezent CNAS aplică 12 acorduri internaționale în domeniul securității sociale, semnate cu Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania. Acestea prevăd aceleași tipuri de garanții sociale pentru lucrătorii și pensionarii migranți, ca și pentru cetățenii domiciliați în Republica Moldova.

Cuvinte cheie:

pensionarii

Localităţile Moldovei şi diasporei

Moara de Piatră

Statut:
Sat
Prima atestare:
1803
Populația:
1659 locuitori

Moara de Piatră este un sat şi comună din raionul Drochia. Moara de Piatră este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Drochia și la 159 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1659 de oameni. Satul Moara de Piatră a fost menționat documentar în anul 1803.

Citeşte mai departe