Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 1816 Vizualizări

O moldoveancă stabilită în Portugalia: Marele vis e să mă reîntorc acasă


O moldoveancă stabilită în Portugalia: Marele vis e să mă reîntorc acasă.

Moldoveanca Aliona Istratiuc a plecat în Portugalia acum 15 ani, iar recent și-a deschis propria agenție de turism la Lisabona. Ea.md a discutat cu antreprenoarea pentru a afla cum i-a reușit performanța și ce planuri de viitor are.

„În Portugalia am plecat 15 ani în urmă. M-am dus de una singură, în căutarea unei vieți mai bune și a unui viitor cu mai multe oportunități. Am ales anume această țară astfel încît era una dintre destinațiile cele mai recomandate de alți emigranți", își începe poveste Aliona.

„La început, cu greu, am găsit un post de muncă și am acceptat un job în sfera restaurantelor. Însă așa cum dețineam diverse calificări și diplome de pregătire în domeniul turismului și aviației, anume acestea m-au și motivat, mai tîrziu să-mi depun CV-ul la un șir de agenții de turism. Astfel, am fost acceptată la o agenție și am început să activez acolo în calitate de agent de turism. După o perioadă, am primit și o propunere pe care ulterior am acceptat-o, devenind asociatul agenției respective. Concomitent am devenit reprezentant oficial al companiei aeriene „AirMoldova" în Portugalia, unde am activat pînă în 2018. Toți accești ani de experiență m-au ajutat să înțeleg mai multe lucruri, cum ar fi dificultățile vieții profesionale de emigrant, dar și faptul că pentru a atinge succese remarcabile, trebuie să muncești foarte mult", povestește Aliona.

„Cu trecerea anilor, am căpătat mai multă încredere în faptul că este posibil să ai propria ta afacere. Așa mi-a venit ideea de a crea Agenția de turism „GGT Great Galaxy Travel. Iar cînd primim din interior impulsuri, la care este important să fim atenți, nu mai pare atît de dificil. Trebuie să-ți concentrezi ideile și să acționezi!", spune ea.

„Așa că obținînd toate licențele obligatorii, am deschis ușile unei noi agenții:„GGT Great Galaxy Travel", cu sediul central în una dintre zonele de prestigiu ale Lisabonei. Iar după 6 luni apare și prima filială a agenției într-o altă regiune a Lisabonei", povestește Aliona.

„Cea mai mare dificultate cu care m-am ciocnit a fost construirea unei echipe cu care să încep activitatea, astfel încît este foarte important un „început bun" pentru ca proiectul să aducă rezultate pozitive. Acum am o echipă mică, dar de încedere", recunoaște Aliona.

„Scopurile pe care le urmăresc în viitor este creșterea agenției, atragerea investițiilor și de a transforma GGT într-o întreprindere durabilă, cu o creștere garantată", spune Aliona Istratuc.

Pe lîngă faptul că, Aliona a reușit să înregistreze succese remarcabile aceasta susține că nimic nu e atît de ușor cum pare. Fiind străin să deschizi o afacere în altă țară, rămîne a fi o provocare.

„Nimic nu e ușor într-o țară străină. Modul de viață, cultura, limba, totul este diferit. Trebuie să recunosc: chiar și trecerea de la un nivel al statutului la cel de proprietar nu e deloc ușor", recunoaște Aliona.

Femeia spune că cel mai mare vis al său e reîntoarce la țara de origine, „de a fi recunoscută ca persoană ce a emigrat, dar s-a intors în țară cu rezultate bune".

Cuvinte cheie:

Portugalia , diaspora

Localităţile Moldovei şi diasporei

Şestaci

Statut:
Sat
Prima atestare:

Populația:
19 locuitori

Şestaci este un sat din cadrul comunei Prepeliţa, raionul Sîngerei. Localitatea Șestaci se află la distanța de 15 km de orașul Sîngerei și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni.

Citeşte mai departe