Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 1782 Vizualizări

Opinie: În Rusia a scăzut brusc numărul migranților muncitori din Moldova


Numărul migranților muncitori din Moldova care stau temporar în Rusia a scăzut brusc în ultimii ani.

Această opinie a fost exprimată pe blogul său pe gazeta.ru de către analistul politic Georgy Bovt, transmite Noi.md.

Potrivit acestuia, în general, numărul de străini cu şedere temporară în Federația Rusă depășește 10 milioane de oameni. 85% dintre ei provin din țările CSI, iar cel mai mare grup – din Asia Centrală. Iar numărul gastarbaiterilor ucraineni este în scădere: în 2015 erau 2,5 milioane, acum 1,7 milioane. Ultima cifră este mai mică decît numărul rezidenților temporari din Uzbekistan (2,2 milioane). Dar, deocamdată, mai mare decît al celor din Tadjikistan (1,3 milioane).

„Numărul de rezidenţi temporari din Moldova a scăzut brusc", a menţionat Georgy Bovt, explicînd că locuitorii Ucrainei și Moldovei, folosind regimul fără vize, au luat calea spre Europa.

„Aceasta a fost o mișcare„ subtilă" din partea europenilor: făcînd acest lucru, ei poate au desprins definitiv aceste țări și, cel mai important, populaţia tînără din ele, de Rusia. În locul lor vin central-asiaticii, numărul de șederi temporare din Azerbaidjan crește, belaruşii se menţin, deocamdată, la același nivel – aproximativ jumătate de milion ", a subliniat politologul.

Potrivit acestuia, statisticile migrației de muncă „oficiale" arată aceleași tendințe. Totuşi, în acest caz vorbim însă despre cei care s-au înregistrat ca angajați. Conform situaţiei la jumătate de an, numărul acestora este de 4,4 milioane, 97% veniţi din ţările CSI, pe fundalul unei scăderi accentuate din Moldova și Ucraina. Legalizarea în același timp nu crește, nu cresc nici plățile pentru patentele de muncă. Procesele de ieșire a lucrătorilor migranți din umbră au îngheţat.

„Oamenii preferă să nu aibă afaceri oficiale cu birocrația rusească, iar dacă e să le aibă, le preferă să fie pur neoficiale. Și această tendință, mi se pare, va crește doar", a menţionat Georgy Bovt

Cuvinte cheie:

diaspora , Rusia , munca

Localităţile Moldovei şi diasporei

Frumuşica

Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
859 locuitori

Frumuşica este un sat din cadrul comunei Chioselia Mare, raionul Cahul. Localitatea Frumușica este situată la distanța de 50 km de orașul Cahul și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 859 de oameni. Localitatea Frumușica a fost menţionată documentar în anul 1817.

Citeşte mai departe