Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 11461 Vizualizări

Achitarea pensiilor pentru moldovenii care lucrează în Rusia


Marți, 14 mai, în cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale din Moldova, au început consultările moldo-ruse privind semnarea Acordului dintre Republica Moldova și Federația Rusă în domeniul asigurării sociale.

Potrivit ministerului, scopul acordului este asigurarea dreptului la pensie a cetățenilor care au lucrat pe teritoriul ambelor țări. Semnarea acordului va afecta în mod pozitiv bunăstarea cetățenilor, va încuraja cetățenii noștri să lucreze în sectorul oficial, precum și va crea condiții favorabile pentru întoarcerea lor în Moldova.

Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a menționat importanța dialogului, astfel încît cetățenii noștri care au desfășurat sau desfășoară activități de muncă în Rusia să aibă drepturi egale la pensie și la ajutor social.

Delegația Republicii Moldova este reprezentată de experți de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, MAEIE, Biroul de Reintegrare, Casa Națională de Asigurări Sociale și Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă.

Trebuie remarcat faptul că Moldova a semnat 13 acorduri bilaterale în domeniul asistenței sociale cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Republica Cehă, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania și Turcia. Potrivit datelor consulare, circa 500 de mii de cetățeni moldoveni se află pe teritoriul Federației Ruse, dintre care 206 mii sînt angajați oficial.

Cuvinte cheie:

diaspora , Rusia , pensie

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărătenii Vechi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1554
Populația:
2603 locuitori

Sărătenii Vechi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sărătenii Vechi și Zahareuca. Localitatea se află la distanța de 18 km de oraşul Teleneşti şi la 70 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2603 oameni. Satul Sărătenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1554.

Citeşte mai departe