Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Diaspora moldovenească

eye 5037 Vizualizări

Elevii din Moldova au participat la lucrările proiectului „Salut, Rusia!” (Foto)


În perioada 19-25 august elevii din Moldova au vizitat orașele Moscova și Sankt-Petersburg în cadrul proiectului internațional „Salut, Rusia!", realizat de Rossotrudnicestvo.

Toți copiii sînt cîștigători ai olimpiadelor și concursurilor istorice de limbă și literatură rusă, concursurilor de artă, organizate de Centrul de Știință și Cultură Rusă și comunitățile ruse de pe ambele maluri ale Nistrului. Pe parcursul unei săptămîni participanții la evenimentul cultural-educativ au vizitat cele mai mari muzee de la Moscova și Sankt-Petersburg, au participat la ateliere de lucru, lecții și discuții, s-au întîlnit cu oameni de vază în domeniul istoriei, culturii, sportului, cinematografului, au simțit conexiunea cu Rusia, istoria sa bogată.

Organizatorii au pregătit un program bogat și divers pentru cei 750 de tineri participanți au acestui proiect din 60 de țări. Din componența delegației moldovenești care a vizitat Moscova au făcut parte 17 elevi de licee de la Chișinău, Bălți, Tvardița, Comrat, Caușeni, Dondușeni, Fălești, Orhei, Copceac etc.

Participanții s-au familiarizat cu principalele atracții ale capitalei. Ei au vizitat Kremlinul, Galeria Tretiakov, Parcul Victoriei de pe Dealul Poklonnaia, Parcul Zariadie, Muzeul Central al Marelui Război pentru Apărarea Patriei, Muzeul Cosmonauticii. Impresii vii au rămas de pe urma vizitării Parcului Muzeu Etnografic „Etnomir", situat în satul Petrovo regiunea Kaluga. Aici a fost creat un model micșorat al planetei, unde copiii au putut să atingă cultura diverselor popoare ale lumii. Impresionantă a fost întîlnirea cu faimosul jucător sovietic de baschet, campion olimpic în 1972, Ivan Edeșko, fiind susținută o discuție captivantă despre sport și filmul „Mișcarea în sus". Principala concluzie la care au ajuns copii după dialogul cu maestrul sportului este să ai încredere în tine însuți. Participanții din Moldova s-au făcut remarcați în cadrul primei întîlniri comune: o horă moldovenească incendiară, preluată de întreaga sală, i-a împrietenit pe toți deodată și pentru mult timp.

Ca urmare a rezultatelor vizitei la Moscova, delegația moldovenească a devenit cîștigătoare în patru categorii: „Cartea de vizită» - locul I, „Cel mai îngrijit și disciplinat autobuz» - locul I, „Cea mai uimitoare și originală imagine în timpul șederii la Moscova" - locul II și „Echipa - expert în răspunsuri competitive. Cel mai prietenos colectiv" - locul I.

Capitala nordică a Rusiei le-a lăsat participanților la program din Transnistria impresii de neuitat. „Sankt-Petersbur este un oraș magic, mai ales noaptea, cînd se aprind felinarele este foarte frumos. Din fereastra hotelului nostru se deschide o frumoasă priveliște - podul, Neva și mănăstirea", au spus copiii. Ermitajul, Catedrala Sf. Isaac, Crucișătorul „Aurora", Peterhoful, plimbările pe jos de-a lungul bulevardului Nevski, șezătoarele de seară cu membrii altor delegații - toate acestea vor rămîne în memorie pentru totdeauna.

Impresii de neuitat a lăsat și vizita la studiourile Lenfilm. Întîlnirea cu actorul rus, regizorul și scenaristul Vladimir Grammatikov i-a ajutat să afle multe lucruri despre procesul de creare a desenelor animate și să se imagineze în rolul scenariștilor și regizorilor. Formatul interactiv al turului prin studioul Lenfilm le-a permis copiilor să se scufunde în procesul de creare a filmelor și chiar să facă poze în costumele folosite în multe filme produse la studiou.

Cuvinte cheie:

elevi , proiect , Rusia

Localităţile Moldovei şi diasporei

Marchet

Statut:
Sat
Prima atestare:
1896
Populația:
155 locuitori

Marchet este un sat din cadrul comunei Pogăneşti, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 56 km de orașul Hîncești și la 90 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 155 de oameni. Satul Marchet a fost menționat documentar în anul 1896.

Citeşte mai departe