Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 9960 Vizualizări

Zilnic aproximativ cinci copii fug sau dispar de acasă


Zilnic, Poliţia înregistrează de la două la cinci cazuri de dispariţie a copiilor de la domiciliu sau forma de protecţie unde aceştia sînt plasaţi.

Pe parcursul anului 2018, 671 de copii au abandonat domiciliul sau forma de protecţie a copilului de unde aceştia au fost plasaţi, comparativ cu 640 de cazuri înregistrate în anul 2017.

Cei mai expuşi la părăsirea domiciliului sînt fetele aflate în pragul adolescenţei, iar categoria de vîrstă cea mai vulnerabilă este între 14 şi 15 ani, majoritatea minorilor provenind din mediul urban.

Şansele de a găsi un copil pierdut scad pe măsură ce trece mai mult timp de la dispariţie. Nu ezitaţi să anunţaţi imediat Poliţia la numărul de telefon 112 atunci cînd constataţi dispariţia copilului!

Ca urmare a activităților întreprinse de polițiști, 513 copii au fost găsiți în decurs de 24 ore, 132 de copii - timp de 48 ore și164 de copii au fost găsiți peste 48 ore.

Principalele motive pentru care copiii fug de acasă sînt lipsa supravegherii din partea părinţilor, teama de reacţia părinţilor faţă de situaţia şcolară sau faţă de o greşeală comisă de copil, intenţia de a cîştiga bani, din cauza situaţiei materiale precare din familie, fuga de abuzuri fizice şi emoţionale, tulburări de comportament datorate neglijării în familie sau intenţia de a se întreţine autonom şi de a cîştiga bani prin munca sezonieră, influenţa anturajului sau lăsarea copiilor în grija rudelor, în urma plecării părinţilor la muncă în străinătate.

Fiind analizate situaţiile privind adresările referitoare la cazurile de plecări voluntare a copiilor din familie, s-a constatat că în 585 de cazuri, părinţii, rudele sau alte persoane în grija cărora se află copiii, s-au adresat la Poliţie pentru stabilirea locul aflării acestora peste două, cinci și chiar mai multe zile de la dispariție.

Cuvinte cheie:

copii

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cuconeştii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
2050 locuitori

Cuconeştii Noi este un sat şi comună din raionul Edineţ. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Cuconeştii Noi şi Cuconeştii Vechi. Satul este amplasat la o distanţă de 25 km de oraşul Edineţ, la 33 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 220 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populația satului constitue 2050 locuitori. Satul Cuconeştii Noi a fost întemeiat în anul 1870. 

Citeşte mai departe