Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 5735 Vizualizări

La Chișinău a fost făcut bilanțul proiectului „O țară independentă” (Foto, Video)


Prevenirea comportamentelor nedorite la copii prin intermediul poveștilor s-a dovedit a fi un proiect de succes în patru țări – Moldova, Ucraina, România și Rusia. La această concluzie au ajuns participanții Conferinţei Internaţionale dedicată rezultatelor proiectului psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ", desfășurată la 4 noiembrie la Chișinău.

Inițiat de Centrul Internaţional de Prevenire şi Informare în Domeniul Adicţiilor (CIPIDA), proiectul s-a desfășurat pe parcursul a trei ani (2015-2018) în peste 200 de grădinițe și școli din patru țări. Scopul urmărit a fost de a preveni comportamentele deviante în rîndul copiilor, cum ar fi dependența de droguri și cea de jocurile pe calculator, prin intermediul celor șase povești scrise de psihlogul Mircea Grecu și coautoarea Jana Grecu.

Despre eficiența acestei metode inovatorii de luptă contra adicțiilor a vorbit Maria Vîrlan, președintele executiv al CIPIDA. „Parcursul acestui proiect poate fi sintetizat prin patru verbe – a preveni, a repara, a îngriji și a pregăti viitorul. Eroii noștri au găsit soluția – prevenirea prin povești. Ei au recurs la terapia narativă pentru a se îngriji de imunitatea morală a copiilor, de inteligența lor emoțională, valori necesare pentru a o mai bună autorealizare în societate. Anume terapia narativă ajunge la miezul problemei mai repede decît orice alte tehnici terapeutice", a menționat Maria Vîrlan.

Eforturile specialiștilor CIPIDA în promovarea unor modele sănătoase de comportament în rîndul copiilor au fost salutate și de consilierul președintelui în domeniul educației, culturii și cercetării, Corneliu Popovici. El a remarcat că sistemul educațional din Moldova se confruntă cu probleme serioase, iar implicarea societății civile este mai mult decît necesară.

„Proiectul realizat este unul de actualitate foarte mare pentru Moldova. La etapa actuală Moldova se ciocnește cu mari probleme în sistemul educațional. Au plecat peste 10 mii de profesori, sistemul este puternic birocratizat, politizat. Profesorii noștri în loc să se ocupe cu educarea tinerei generații, se confruntă cu o maladie care numește reforma cronică. În consecință, copiii noștri rămîn singuri în fața unor mari probleme și asta îi determină să recurgă la unii pași greșiți", a relatat Popovici.

Consilierul prezidențial a înmînat Diploma de Onoare a Președintelui Republicii Moldova mai multor specialiști CIPIDA, pentru participare activă la realizarea proiectului.

„Trebuie să înțelegem că motorul societății este tînăra generația. Cu adevărat vom putea fi independenți doar atunci cînd vom avea tineri independenți, sănătoși. Ceea ce se întîmplă astăzi nu poate fi calificat drept o catastrofă, dar pot spune că nu mergem exact în direcția corectă și din păcate părinții din motive obiective sau subiective au pus totul pe umerii pedagogilor", a menționat la rîndul său conducătorul proiectului Vladimir Odnostalco.

La proiectul psiho-pedagogic „O ŢARĂ INDEPENDENTĂ" au participat circa 25 de mii de copii și 610 profesori, psihologi și asistenți sociali. Peste 125 de mii de povești terapeutice au fost donate copiilor din cele patru țări participante – Moldova, Ucraina, România, Rusia.

Cuvinte cheie:

copii , Chisinau , proiect

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balabanu

Statut:
Sat
Prima atestare:
1809
Populația:
959 locuitori

Balabanu este un sat şi comună din raionul Taraclia. Balabanu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 11 km de orașul Taraclia și la 172 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 959 de oameni. Satul Balabanu a fost menționat documentar în anul 1809.

Citeşte mai departe