Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 4482 Vizualizări

Lipsă de logopezi în școlile și grădinițele din țară


Logopezii lipsesc cu desăvârşire în grădiniţele şi şcolile din mai multe raioane. Din această cauză copiii care au deficienţe de vorbire sînt ajutaţi de specialiştii Serviciului de Asistenţă Psihopedagogică din localitate.

O astfel de situaţie este în raionul Nisporeni, unde un singur logoped deserveşte cei peste 200 de copii care au probleme de pronunţie. Ion şi Irina Luncaşu au şase ani şi sînt gemeni. Ei frecventează lecţiile la logoped de aproape doi ani.

"- Ce este asta? - O rochiţă. - Şi ce culoare este mingea ? - Roşie! - Puneţi mânuţele pe masă şi faceţi cum face ploiţa."

Mama lor povesteşte că îi ia o oră şi jumătate pentru a ajunge cu micuţii la specialist.

"Ne vine foarte greu să ne deplasăm, am fi foarte recunoscători dacă ar fi un logoped în grădiniţă. În ziua când venim la logoped, nu mergem la grădiniţă şi iarăşi este un minus", a declarat Elena Luncașu, locuitoare a satului Soltăneşti, Nisporeni.

Logopedul Mariana Bolun susţine că nu reuşeşte să ajungă în toate şcolile şi grădiniţele din raion, de aceea oferă consultaţii doar la biroul său.

"Este foarte greu să faci faţă, fiind un singur logoped în raion. De obicei organizez mese rotunde cu educatorii din grădiniţe, cu cadrele didactice din şcoli şi cu cadrele didactice la clasele primare", a zis Mariana Bolun, logoped.

De cealaltă parte, educatorii spun că nu au timp şi nici nu au cunoştinţele necesare pentru a lucra cu acești copii.

"Comparativ cu anii precedenţi este foarte mare diferenţă în comunicarea copiilor şi anume în pronunţarea sunetelor. Cred că cauza este televizorul, calculatorul, telefoanele", a declarat Valentina Andronache, educatoare

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în ţară activează doar 240 de logopezi la peste 1000 de copii cu probleme de vorbire.

"Este bine că se accentuează această problemă existentă în sistemul de Educaţie, pentru că rezolvarea unei tulburări de limbaj la timp, are un impact mult mai mare în dezvoltarea copilului. Şi în genere în incluziune a procesului educaţional", a menționat Virginia Rusnac, directorul Centrului de Asistenţă Psihopedagogică.

Potrivit specialiştilor, dificultăţile de vorbire afectează şi capacitatea copiilor de a învăţa să scrie. Aşa că ideal ar fi ca cei mici să-şi soluţioneze problemele de pronunţie până la vârsta la care trebuie să meargă la şcoală.

Cuvinte cheie:

copii , scoala , grădiniţa , logoped

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vrăneşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1613
Populația:
697 locuitori

Vrăneşti este un sat din cadrul oraşului Sîngerei, raionul Sîngerei. Satul Vrănești este situat la distanța de 5 km de orașul Sîngerei și la 105 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 697 locuitori. Prima mențiune documentară a localității datează din anul 1613.

Citeşte mai departe