Mergi spre compartimentul: Copiilor
08 decembrie 2016, 10:50 Copiilor views 9372
A fost aprobat  proiectul Legii privind prestațiile sociale pentru copii
08 decembrie 2016, 10:50 Copiilor views 9372

A fost aprobat proiectul Legii privind prestațiile sociale pentru copii

Guvernul a aprobat ieri proiectul Legii privind prestațiile sociale pentru copii, ce are ca scop asigurarea unui sprijin financiar minim din partea statului la naşterea și îngrijirea copilului. Indemnizația unică la nașterea copilului va fi majorată, cu 2200 lei în cazul nașterii primului copil și, respectiv, cu 1900 lei la nașterea următorilor copii, pînă la 5300 de lei.

Actul legislativ stabilește, de asemenea, prestaţiile sociale de suport pentru copiii adoptaţi, copiii rămaşi temporar fără ocrotire părintească şi copiii rămaşi fără ocrotire părintească, inclusiv în vederea continuării studiilor. De prestaţii sociale pot beneficia copiii cetăţeni ai Republicii Moldova care au domiciliul în țară, copiii cărora li s-a recunoscut statutul de apatrid şi copiii străini domiciliaţi în Republica Moldova.

Proiectul legii privind prestațiile sociale pentru copii asigură baza legală pentru stabilirea și plata acestor prestații, care în prezent sînt stabilite și achitate în baza unor acte normative ale Guvernului. Potrivit datelor Institutului de Cercetări Juridice și Politice al Academiei de Științe a Moldovei, cheltuielile pentru procurarea setului minim de bunuri la nașterea copilului este de 5300 de lei.

Totodată, majorarea indemnizației unice la nașterea copilului se încadrează în politica demografică a statului, unul din obiectivele principale ale căreia este creșterea natalității. Conform datelor Ministerului Sănătății, numărul de copii născuți vii s-a redus de la 48012 în anul 2009 la 38592 în anul 2015.

De asemenea, proiectul de lege prevede majorarea perioadei de acordare a indemnizației lunare pentru întreținere copilului, în cazul persoanelor neasigurate, pînă la împlinirea vîrstei de 2 ani a copilului. Proiectul propune un nou tip de prestație, indemnizația lunară de suport pentru creșterea pînă la vîrsta de 3 ani a copiilor gemeni sau mai mulți copii născuți dintr-o singură sarcină. Anual, de indemnizația în mărime de 270 lei lunar vor beneficia 1000 de copii.

Ministerul Muncii mai precizează că, copiii rămași temporar fără ocrotire părintească, care la momentul actual nu beneficiază de nici un suport din partea statului, perioadă ce poate dura ani, vor beneficia de sprijinul necesar din momentul separării de părinți.

Proiectul de lege va fi remis Parlamentului spre examinare și adoptare.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

copii , lege , indemnizatii

Comentarii

 (1)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1548
Populația:
2020 locuitori

Obreja Veche este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Obreja Nouă și Obreja Veche. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 151 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 2020 de oameni. Satul Obreja Veche a fost menționat documentar în anul 1548.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.