Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 4120 Vizualizări

Telefoanele şi tabletele afectează sănătatea copiilor


Copiii care folosesc o tabletă sau un telefon performant înainte de somn nu pot dormi şi riscă să se îmbolnăvească, susţin cercetătorii britanici.

Medicii din ţara noastră confirmă aceste afirmaţii şi avertizează părinţii că obiceiul provoacă probleme psihologice şi neurologice grave.

Utilizarea tabletelor şi telefoanelor mobile înainte de somn, indiferent de conţinutul imaginilor vizualizate, excită sistemul nervos central al copiilor. Pe termen de lungă durată, micuţii vor suferi de insomnii, fobii şi nervozitate.

"Copiii cresc în somn şi scurtând această perioadă, hormonul creşterii se elimină în cantităţi mai mici. Ca urmare, pot apărea tulburări endocrine, pe parcurs. Pot apărea aşa-zisul sindrom de deficit de atenţie cu hiperactivitate", a spus şefa Secţiei Neurologie IMC, Cornelia Călcîi.

Potrivit psihologilor, imaginile vizualizate înainte de somn influenţează comportamentul copiilor.

"Copilul pe parcursul nopţii trăieşte şi retrăieşte acele sentimente şi emoţii de pe parcursul jocului. Pot apărea fobii în timpul nopţii şi respectiv a doua zi copilul nu poate să-şi exrecite activitatea echilibrat", a spus psihologul Lilia Maximenco.

În aceste condiţii, părinţii sunt sfătuiţi să le citească micuţilor înainte de somn şi să se joace împreună.

Jocul recomandat de psihologi este cel al rolurilor inversate. Adică, părintele se dă drept copil, iar acesta, la rândul său, mimează comportamentul mamei sau al tatălui.

Dependenţa copiilor de tablete şi telefoane este, pentru mulţi părinţi, o problemă greu de depăşit:

"Plînge, pentru că într-adevăr vrea şi telefonul şi calculatorul să se joace, este un dezastru"

"Până nu se descarcă telefonul nu renunţă. Asta e boală la el "

"Ei, e nervos. Plânge. Se trânteşte pe jos. Şi ce soluţii găsesc părinţii? Îl luăm cu binişorul"

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 18 la sută dintre băieţi şi peste 24 la sută dintre fete, cu vîrste între 11 şi 17 ani, au tulburări de somn.

Cuvinte cheie:

copii , sanatate , telefon

Localităţile Moldovei şi diasporei

Floriceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1930
Populația:
221 locuitori

Floriceni este un sat din cadrul comunei Căinarii Vechi, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 203 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 221 de oameni. Satul Floriceni a fost întemeiat în anul 1930.

Citeşte mai departe