Mergi spre compartimentul: Copiilor
20 octombrie 2020, 15:30 Copiilor views 8830
Telefoanele şi tabletele afectează sănătatea copiilor
20 octombrie 2020, 15:30 Copiilor views 8830

Telefoanele şi tabletele afectează sănătatea copiilor

Copiii care folosesc o tabletă sau un telefon performant înainte de somn nu pot dormi şi riscă să se îmbolnăvească, susţin cercetătorii britanici.

Medicii din ţara noastră confirmă aceste afirmaţii şi avertizează părinţii că obiceiul provoacă probleme psihologice şi neurologice grave.

Utilizarea tabletelor şi telefoanelor mobile înainte de somn, indiferent de conţinutul imaginilor vizualizate, excită sistemul nervos central al copiilor. Pe termen de lungă durată, micuţii vor suferi de insomnii, fobii şi nervozitate.

"Copiii cresc în somn şi scurtând această perioadă, hormonul creşterii se elimină în cantităţi mai mici. Ca urmare, pot apărea tulburări endocrine, pe parcurs. Pot apărea aşa-zisul sindrom de deficit de atenţie cu hiperactivitate", a spus şefa Secţiei Neurologie IMC, Cornelia Călcîi.

Potrivit psihologilor, imaginile vizualizate înainte de somn influenţează comportamentul copiilor.

"Copilul pe parcursul nopţii trăieşte şi retrăieşte acele sentimente şi emoţii de pe parcursul jocului. Pot apărea fobii în timpul nopţii şi respectiv a doua zi copilul nu poate să-şi exrecite activitatea echilibrat", a spus psihologul Lilia Maximenco.

În aceste condiţii, părinţii sunt sfătuiţi să le citească micuţilor înainte de somn şi să se joace împreună.

Jocul recomandat de psihologi este cel al rolurilor inversate. Adică, părintele se dă drept copil, iar acesta, la rândul său, mimează comportamentul mamei sau al tatălui.

Dependenţa copiilor de tablete şi telefoane este, pentru mulţi părinţi, o problemă greu de depăşit:

"Plînge, pentru că într-adevăr vrea şi telefonul şi calculatorul să se joace, este un dezastru"

"Până nu se descarcă telefonul nu renunţă. Asta e boală la el "

"Ei, e nervos. Plânge. Se trânteşte pe jos. Şi ce soluţii găsesc părinţii? Îl luăm cu binişorul"

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 18 la sută dintre băieţi şi peste 24 la sută dintre fete, cu vîrste între 11 şi 17 ani, au tulburări de somn.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

copii , sanatate , telefon

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2385 locuitori

Bumbăta este un sat şi comună din raionul Ungheni. Bumbăta este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Ungheni și la 87 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2385 de oameni. Satul Bumbăta a fost menționat documentar în anul 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.