Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Copiilor

eye 5064 Vizualizări

Telefoanele şi tabletele afectează sănătatea copiilor


Copiii care folosesc o tabletă sau un telefon performant înainte de somn nu pot dormi şi riscă să se îmbolnăvească, susţin cercetătorii britanici.

Medicii din ţara noastră confirmă aceste afirmaţii şi avertizează părinţii că obiceiul provoacă probleme psihologice şi neurologice grave.

Utilizarea tabletelor şi telefoanelor mobile înainte de somn, indiferent de conţinutul imaginilor vizualizate, excită sistemul nervos central al copiilor. Pe termen de lungă durată, micuţii vor suferi de insomnii, fobii şi nervozitate.

"Copiii cresc în somn şi scurtând această perioadă, hormonul creşterii se elimină în cantităţi mai mici. Ca urmare, pot apărea tulburări endocrine, pe parcurs. Pot apărea aşa-zisul sindrom de deficit de atenţie cu hiperactivitate", a spus şefa Secţiei Neurologie IMC, Cornelia Călcîi.

Potrivit psihologilor, imaginile vizualizate înainte de somn influenţează comportamentul copiilor.

"Copilul pe parcursul nopţii trăieşte şi retrăieşte acele sentimente şi emoţii de pe parcursul jocului. Pot apărea fobii în timpul nopţii şi respectiv a doua zi copilul nu poate să-şi exrecite activitatea echilibrat", a spus psihologul Lilia Maximenco.

În aceste condiţii, părinţii sunt sfătuiţi să le citească micuţilor înainte de somn şi să se joace împreună.

Jocul recomandat de psihologi este cel al rolurilor inversate. Adică, părintele se dă drept copil, iar acesta, la rândul său, mimează comportamentul mamei sau al tatălui.

Dependenţa copiilor de tablete şi telefoane este, pentru mulţi părinţi, o problemă greu de depăşit:

"Plînge, pentru că într-adevăr vrea şi telefonul şi calculatorul să se joace, este un dezastru"

"Până nu se descarcă telefonul nu renunţă. Asta e boală la el "

"Ei, e nervos. Plânge. Se trânteşte pe jos. Şi ce soluţii găsesc părinţii? Îl luăm cu binişorul"

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 18 la sută dintre băieţi şi peste 24 la sută dintre fete, cu vîrste între 11 şi 17 ani, au tulburări de somn.

Cuvinte cheie:

copii , sanatate , telefon

Localităţile Moldovei şi diasporei

Leova

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Citeşte mai departe