Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 aprilie 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 3970
Declarație: Moldovenii cu un serviciu legal în Germania nu au fost concediați
15 aprilie 2020, 12:00 Diaspora moldovenească views 3970

Declarație: Moldovenii cu un serviciu legal în Germania nu au fost concediați

Reprezentanțele diplomatice ale Republicii Moldova din Germania au primit mai puține solicitări de repatriere a cetățenilor moldoveni în contextul pandemiei de COVID-19.

Ambasadorul Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, spune că acest lucru a fost influențat de faptul că moldovenii lucrează legal în Germania, iar o parte din ei au și familii acolo, notează IPN.

„Mulți concetățeni de ai noștri lucrează legal în Germania, au familiile acolo, există căsători mixte, lucrează în baza pașapoartelor romînești, au un loc de muncă fix, aceasta este o eventuală explicație", a declarat diplomatul moldovean în cadrul emisiunii „Punctul pe azi" de la TVR Moldova.

Oficialul a ținut să facă o precizare cu privire la moldovenii care revin acasă în aceste zile. Acesta spune că cetățenii care se întorc acasă nu reprezintă neapărat diaspora, ci persoane care sînt într-o situația destul de deosebită, mulți dintre ei fiind turiști, pacienți plecați în Germania pentru tratament, studenți, vizitatori ocazionali.

Referitor la zvonurile precum că cetățenii moldoveni au rămas fără locurile de muncă, Oleg Serebrian admite că este vorba despre cetățenii care ar lucra la negru, dar nu de cei care au avut un job legal.

„Nimeni nu a rămas în Germania fără locul de muncă, dintre cei care au avut un job legal. Știu că circulă rumorile respective că lumea rămîne fără un loc de muncă, poate în alte țări decît Germania. Cei care lucrează legal în Germania nu puteau fi concediați din cauza stopării activității întreprinderilor lor. Nu există formulă legală prin care să fie concediați. Cei care lucrau la negru, admit, probabil și antreprenorilor care utilizează această forță de muncă le-a fost frică, oamenii nu au asigurări medicale. Intuiesc că în astfel de situații puteau să intervină concedieri, dar cei care lucrează legal nu au fost concediați, cel puțin nu am auzit despre astfel de concedieri pe teritoriul german", a punctat ambasadorul.

Deși cu ajutorul autorităților acasă au revenit din Germania mai mulți cetățeni moldoveni, Oleg Serebrian afirmă că atît Ambasada Republici Moldova din Berlin, cît și Consulatul General din Frankfurt încă mai primesc solicitări de repatrieri.

Sursa: ipn.md

Cuvinte cheie:

Germania , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1618
Populația:
831 locuitori

Bobuleşti este un sat din cadrul comunei Gura Camencii, raionul Floreşti. Este situat pe malul stîng al rîului Răut, la 5 km de orașul Floreşti şi la 125 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 831 de oameni. Satul Bobulești este atestat documentar în anul 1618.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.