Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
26 martie 2020, 16:20 Diaspora moldovenească views 4598
Situația dramatică a moldovenilor blocați în Spania din cauza coronavirusului
26 martie 2020, 16:20 Diaspora moldovenească views 4598

Situația dramatică a moldovenilor blocați în Spania din cauza coronavirusului

„Am rămas fără muncă, nu avem cu ce plăti chiriile. Altă ieșire din situație nu avem decît să ne întoarcem în țară". Este mărturia unui cetățean moldovean blocat în Spania din cauza pandemiei de COVID-19.

În cadrul unei intervenții la Jurnal TV, Marin Coșciug a cerut ajutorul autorităților din numele mai multor moldoveni aflați într-o situație de-a dreptul dramatică, informează jurnal.md.

„Ne-am adresat la ambasada noastră din Spania. Am vorbit cu doamna ambasador. Am făcut o listă cu moldovenii de aici care vor să plece acasă. Ea ne-a spus că nu știe cînd va fi cursă din Barcelona spre Chișinău", a menționat Marin Coșciug, menționînd că în această situație sînt cel puțin 180 de cetățeni RM.

Mai grav este că mulți dintre moldovenii blocați în Spania au rămas fără bani și nici nu ar avea cu ce plăti dacă ar fi organizată o cursă charter spre Chișinău.

„Bani nu sînt alocați pentru a ne pune la dispoziție o cursă. Foarte mulți moldoveni nu au bani. Sunt femei cu copii mici, femei însărcinate, turiști blocați. Am pe zi sute de apeluri: „Înregistrați-mă vă rog, am copil mic, nu am bani și sînt blocat în sudul Spaniei. Trenurile nu circulă, autocarele nu circulă. Ce facem?". Acum autoritățile spaniole sînt preocupate de ai lor", a adăugat Marin Coșciug.

Bărbatul a făcut apel către președinte, premier și deputați să se implice pentru a găsi o soluție în cazul moldovenilor blocați în Spania.

„Avem o mare rugăminte. Să ne aloce bani pentru o cursă charter. Nu sîntem doar noi, sînt foarte mulți moldoveni care vor acasă", a mai spus Marin Coșciug.

Bilanțul cazurilor de coronavirus din Spania a suferit o creștere alarmantă în ultima perioadă, situația fiind una similară Italiei, cel mai grav afectat stat din lume. Astfel, Spania a înregistrat 738 de decese doar în ultimele 24 de ore, iar numărul total a ajuns la peste 3.400, peste cel înregistrat de China, țară de unde a pornit pandemia de coronavirus și care are cel mai mare număr de cazuri înregistrate.

Sursa: jurnal.md

Cuvinte cheie:

Spania , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
13 locuitori

Podul Lung este un sat din comuna Sipoteni, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 13 oameni. Satul Podul Lung a fost înființat în anul 1955.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.