Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
31 ianuarie 2020, 16:30 Diaspora moldovenească views 3033
Moldovenii care lucrează în Rusia vor fi asigurați cu pensie, anunță șeful statului
31 ianuarie 2020, 16:30 Diaspora moldovenească views 3033

Moldovenii care lucrează în Rusia vor fi asigurați cu pensie, anunță șeful statului

Autoritățile Republici Moldova și cele din Federația Rusă urmează să semneze în acest an Acordul bilateral în domeniul securităţii sociale.

Acest document va asigura garanţii de securitate socială, inclusiv pensia, pentru moldovenii care muncesc în Rusia.

Anunțul a fost făcut de către șeful statului Igor Dodon în cadrul emisiunii "Președintele răspunde". Moldova are semnate astfel de acorduri cu 14 țări: Romînia, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania și Germania, Turcia și Belarus. La etapa de negocieri se află acordul cu Statul Israel.

Aceste documente permit ca la stabilirea şi calcularea pensiei să se ia în calcul toate perioadele de cotizare realizate pe teritoriul statelor semnatare, iar fiecare stat aplică legislaţia naţională în domeniu. Astfel, Moldova şi cel de-al doilea stat semnatar iau în calcul şi achită pensia doar pentru perioadele de asigurare realizate pe teritoriul propriu, prin aplicarea principiului proporţionalităţii.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Rusia , pensie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1437
Populația:
2342 locuitori

Bîrnova este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Bîrnova este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Bîrnova este situat pe malul drept al Nistrului la o distanță de 3 km de orașul Ocnița și la 236 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2342 de oameni. Satul Bîrnova din ținutul Hotin, este o veche așezare rurală, menționată sub denumirea Cusearău în documentul din 20 decembrie 1437.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.