Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
09 septembrie 2019, 16:00 Diaspora moldovenească views 5873
Un moldovean a ajuns cel mai bun florist din Portugalia
09 septembrie 2019, 16:00 Diaspora moldovenească views 5873

Un moldovean a ajuns cel mai bun florist din Portugalia

De profesie - florist. Ion Rotaru, originar din Teleneşti, a reprezentat ţara noastră la Concursul Mondial de Artă Florală, care a avut loc la sfîrșitul lunii august la Beijing.

Bărbatul în vîrstă de 38 de ani este stabilit de mulți ani în Portugalia, unde creează buchete și compoziții de nuntă.

Deținător multiplu al titlului de "Cel mai bun florist din Portugalia", Ion Rotaru revine acasă destul de rar, dar în scopuri nobile. De data aceasta, pentru a decora nunta prietenilor săi.

"Acasă este foarte mult material natural. În Europa, acesta costă scump. Ultima dată cînd am făcut un buchet, am zis că o să merg în cîmp și de acolo o să culeg flori. Pentru mine a fost important să le arăt oamenilor că nu trebuie să cheltui bani grei pentru a crea un buchet frumos", a explicat Ion Rotaru.

Ion Rotaru a plecat în Portugalia în ultimul său an de studii la Universitatea de Stat de Educație Fizică și Sport. Cinci ani a locuit ilegal, dar cînd a obţinut în sfîrșit cetățenia, a fost angajat într-un salon de flori, unde împreună colegii săi decora cîte 14 nunți pe zi.

"Totul trebuie să fie bine organizat. Acestea sînt flori și ele se ofilesc. Iar în Portugalia sînt 35-40 de grade. Și totuşi reuşeam. Bineînțeles, oamenii nu aveau timp să mînînce, să bea, să meargă la baie, toți se învîrteau ca nebunii. Cînd finalizam - eram străvezii. Dar aceasta este profesia noastră", a menţionat Ion Rotaru.

La sfîrșitul lunii august, Ion Rotaru a reprezentat Moldova la Concursul Mondial de Artă Florală, organizat în China. Timp de cîteva zile, el a concurat cu 34 de participanți din întreaga lume. Deși compoziţia lui nu a intrat în finală, ea a fost apreciată de către juriu.

"Cînd munceşti asupra designului - poţi face orice. Iar la competiție există reguli, criterii. Prin urmare, participi la acest concurs ca la examen. Și cel mai important este că te afli în lumea ta, poţi lucra așa cum îţi doreşti și nimeni nu vă spune nimic", a precizat bărbatul.

Agenda de lucru al maestrului de flori este completată pentru cîteva luni înainte, iar prețurile pentru serviciile sale pornesc de la cîteva sute de euro. Dar florarul nu doar creează buchete, ci oferă şi bucurie clienţilor săi.

"Acel moment cînd oferi flori, acea reacție este foarte faină. Am şi filmat astfel de momente. Mi se pare că nu poţi plăti aşa o reacţie cu nicio sumă de bani, atunci cînd o vezi la persoana care acceptă flori", a punctat Ion Rotaru.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

Portugalia , flori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1856
Populația:
462 locuitori

Broșteni este o localitate-centru de comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Broșteni este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Rîbnița și la 132 km de Chișinău. Conform datelor anului 2011 populația satului constituia 462 de oameni. Satul Broșteni a fost menționat documentar în anul 1856.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.