Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
21 septembrie 2012, 12:41 Diaspora moldovenească views 5284
21 septembrie 2012, 12:41 Diaspora moldovenească views 5284

UE ar putea avea un preşedinte ales direct

Miniștrii de externe din 11 state membre ale Uniunii Europene au propus un proiect de reforme pentru spațiul comunitar, care include un președinte ales prin vot direct, un Minister de Externe, o viză unică de intrare în acest spațiu și, posibil, formarea unei armate unice, a relatat news.mail.ru.

Proiectul reformei UE, care prevede o centralizare semnificativă a puterii, este conținut în documentul adoptat la ședința Grupului privind viitorul Uniunii Europene (Future of Europe group), ce s-a desfășurat luni la Varșovia.

Din acest grup fac parte miniștrii de externe din Austria, Belgia, Germania, Danemarca, Spania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Portugalia și Franța.

"Pentru ca Europa să fie un actor real și un lider global, ea trebuie să aibă o structură puternică a instituțiilor", se menționează în declarația comună a miniștrilor de externe din Germania și Polonia, Guido Westerwelle, respectiv Radoslaw Sikorski. Pentru aceasta este nevoie de un președinte, care să fie ales în mod direct și care să desemneze personal membrii unui prezumtiv "guvern european".

Unii dintre participanții la forum au propus comasarea funcției președintelui Comisiei Europene, ocupată în prezent de Jose Manuel Barroso, cu cea a președintelui Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Dacă proiectul de reforme va fi adoptat, atunci anumite state din UE vor pierde dreptul de veto în probleme de politică externă și de securitate, precum și în cazul ratificării tratatelor europene.

De asemenea, proiectul prevede că țările UE să nu poată respinge documente fundamentale, ca rezultat al referendumurilor desfășurate pe teritoriul național, așa cum s-a întîmplat pînă acum.

Noua reformă va consolida de asemenea competențele Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate și transformarea acestuia într-un adevărat Minister de Externe. Se prevede crearea unui departament unic de poliție, care să se ocupe de controlul granițelor UE, precum și formarea în Parlamentul European a unei camere speciale a deputaților din zona euro, care să se ocupe de examinarea măsurilor referitoare la moneda unică.

Nu toate cele 11 țări reprezentate de șefii diplomațiilor lor la forumul de la Varșovia au susținut ideea înființării unei armate unice a UE, de aceea documentul final face referiri prudente la o astfel de posibilitate.

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431
Populația:
3116 locuitori

Ocniţa este un sat şi comună din raionul Ocniţa. Din componenţa comunei fac parte localităţile Maiovca și Ocnița. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Ocnița și la 239 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3116 de oameni. Satul Ocnița a fost menționat documentar în anul 1431.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.