Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
07 august 2019, 16:15 Diaspora moldovenească views 6257
Diaspora cere introducerea votului prin corespondență la următoarele alegeri
07 august 2019, 16:15 Diaspora moldovenească views 6257

Diaspora cere introducerea votului prin corespondență la următoarele alegeri

Diaspora moldovenească solicită introducerea votării prin corespondență pentru moldovenii cu drept de vot care au domiciliul sau reședința în țară ori în străinătate și care nu se pot prezenta la secția de votare în ziua alegerilor.

Conform datelor oficiale prezentate de Ministerul afacerilor Externe din 2016, peste hotarele țării se află 805.509 de cetățeni ai Republicii Moldova. Printe problemele cu care se confruntă la exprimarea votului în timpul alegerilor, sunt: distanțele lungi pentru a merge la secțiile de votare, îndurile lungi la secțiile de votare ( în multe cazuri trebuie să aștepți și cîte 8-10 ore pentru a vota), costurile de deplasare și cazare doar pentru a vota ( în unele cazuri oameni sunt nevoiți să parcurgă mii de km pentru a vota).

Autorii inițiativei au adus drept exemplu de succes al votului prin corespondență - alegerile parlamentare din România din 2017. Votarea prin corespondență s-a realizat prin expedierea buletinului de vot, prin servicii poștale, către secții de votare, organizate la misiunile diplomatice ale României.

"În urma problemelor prezentate mai sus, solicităm Guvernului Republicii Moldova, Parlamentului Republicii Moldova, CEC, Ministerul Afacerilor Externe și Integrare Europeană, cât și partidelor politice și a oricărei instituții care poate ajuta la soluționarea problemelor prezentate să introducă votul prin corespondeță pentru diasporă pentru a avea parte de un proces mult mai organizat, simplu și echitabil pentru toți cetățenii Republicii Moldova", se arată în petiția reprezentanților diasporei.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

posta , diaspora , votare

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
275 locuitori

Zarojeni este un sat din cadrul comunei Gura Căinarului, raionul FloreştiSatul Zarojeni este situat la distanța de 16 km de orașul Florești și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 275 de oameni. Satul Zarojeni a fost întemeiat în anul 1911.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.