Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 septembrie 2012, 16:35 Diaspora moldovenească views 13237
14 septembrie 2012, 16:35 Diaspora moldovenească views 13237

Moldoveanca care face furori în Italia

Moldoveanca care a cucerit Italia, Lia Popescu, deţinătoarea titlului de Miss Muretto 2011 şi Miss Giro D'Italia 2012, a povestit pentru NOI.md ce perspective au fetele care fac modeling în Europa.

Cum ai ajuns să participi la evenimentul Giro D'Italia şi să cîştigi titlul de Miss Giro D'Italia 2012?

Evenimentul Giro d’Italia este a doua competiţie ciclistă ca rang în lume, după Turul Franţei (la care urma să particip, dar din cauza altor evenimente a trebuit sa renunţ), care a reuşit să se situeze in inima şi memoria mea ca fiind una dintre cele mai frumoase activităţi realizate pînă acum. Participarea mea acolo se datorează titlului pe care îl deţin de Miss Muretto 2011. Am fost cea care, împreună cu autorităţile fiecărei regiuni, am premiat cîştigătorii. Aş spune că mama acestui titlu este însăşi titlul în sine Miss Muretto.

Ce momente ţi s-au memorizat cel mai mult în timpul competiţiei Giro D'Italia?

Probabil, îmi voi aminti întotdeauna conversaţia dinaintea premierei cu Principele de Danemarca.

Ce s-a schimbat în viaţa ta după obţinerea titlului de Miss Muretto 2011?

Pot admite cu certitudine că acest titlu a dat startul multor evenimente importante din viaţa mea. Am avut parte de multă căldură şi respect din partea publicului italian, ceea ce m-a determinat să particip activ la toate activităţile la care am fost invitată. Sînt mulţumită de oportunităţile pe care mi le-a deschis pînă acum titlul de Miss Muretto şi sper că acest titlu să fie şi cheiţa care să-mi deschidă uşile spre ceea ce îmi doresc cu adevărat – televiziunea.

Cum e viaţa în lumina reflectoarelor? Te afectează? Există o presiune pe care uneori o resimţi?

Mă simt foarte liberă şi nu am nici o problemă. Pînă la urmă, important e să-ţi placă cu adevărat ceea ce faci şi să ţii cont de existenţa unor riscuri, care sînt peste tot. Eu niciodată nu mi-am pus întrebarea ce se întîmplă, dacă nu reuşesc, eu întotdeauna am zis : Nu se poate, trebuie să reuşesc!

Ce atitudine au străinii cînd află că eşti din Moldova?

Atîta timp, cît dai dovadă de respect, demnitate şi inteligenţă, cei din jur nu au decît să te privească frumos şi să-ţi răspundă la fel. Dacă tot vorbim de Giro D`Italia, îmi aduc aminte bine că, de fiecare dată cînd ajungeam seara la hotel şi trebuia să prezint actele şi vedeau că sînt din Moldova, se uitau aşa mai atent. După care urma şi o replică: „Tu eşti din Republica Moldova?! Pentru prima dată o moldoveancă a devenit Miss Giro D`Italia”.

Cîştigurile fetelor care fac modeling în Italia se deosebesc de cele din Moldova?

Pot să spun că există o diferenţă dintre venituri. În Italia, posibilităţile şi perspectivele de a face o carieră după ce cîştigi un titlu de miss sînt mult mai pronunţate. Concursul îţi oferă un contract de lucru, care te implică în participarea multor evenimente, îţi dă posibilitatea să-ţi faci un nume.

Care este programul obişnuit al zilei tale?

De obicei, mă trezesc la 8 dimineaţa, fac micul dejun, citesc primele ştiri. Fac ordine prin casă, mă duc la sală, citesc foarte mult (lectura fiind una dintre pasiunile mele încă din copilărie), ies la plimbare, gătesc. Seara, merg la ore. Cînd e vară, pot spune că marea îmi ocupă cel mai mult loc din programul meu. Atunci cînd în program sînt incluse activităţi şi evenimente, ziua mea decurge cu totul şi cu totul diferit.

Pe care dintre sesiunile tale foto le consideri a fi cele mai de succes?

E dificil să faci o clasificare a importanţei fiecărei sesiuni foto. Am pozat pentru diverse branduri şi diverse ocazii şi toate împreună pentru mine formează un întreg important.

Care sînt fotografii favoriţi, alături de care ai lucrat şi alături de care ai vrea să lucrezi?

Am avut parte să cunosc o diversitate de fotografi. Fiecare dintre ei a reuşit să mă impresioneze prin stilul său de a face fotografii. Mi-a făcut plăcere să lucrez cu Alberto Canale, Paolo Pulga, Claudio Arena, Sirio Sirughetti, Bob Cullinan etc.

Care e atitudinea bărbaţilor italieni/moldoveni faţă de femei modele?

Dintotdeauna, a existat şi va exista prejudecata că modele stau prost la capitolul inteligenţei. Uneori, bărbaţii le etichetează greşit. Eu consider că în ziua de azi nu mai poţi să faci nici un fel de performanţă fără a avea o personalitate şi verticalitate bine înzestrată. Nu am sesizat nici o deosebire cum e privită femeia de bărbaţii italieni sau cei moldoveni. Totul depinde de femeie şi de comportamentul său.

Ce te atrage în industria modei?

In primul rînd - talentul, dar şi viziunea stiliştilor asupra modei şi designului vestimentar. Probabil, mă simt atrasă mult de noile colecţii pe care, de fiecare dată, îmi place să le analizez cu atenţie.

Cum sînt femeile din Italia şi cele din Moldova din punct de vedere „fashion”?

În Italia femeile sînt mai simple. Nu poartă tocuri în zile obişnuite. Probabil, în Italia funcţionează mai mult principiul: haine diferite la ocazii diferite.

Toate contractele le-ai obținut prin agenție sau lucrezi și pe cont propriu?

Pînă a lua titlul de Miss Muretto 2011, ţin să precizez că nu am lucrat niciodată cu nici o agenţie şi toate realizările mele le obţinusem de una singură, pe cont propriu. După ce am luat titlul, am acceptat colaborarea cu agenţia care stă la baza organizării concursului. Sînt foarte norocoasă şi onorată să colaborez cu ei.

Mereu eşti în lucru, cum reuşeşti să combini viaţa personală cu cea de fotomodel şi studentă? Eşti îndrăgostită?

Viaţa mea de acum, pe lîngă faptul că este mult mai agitată decît înainte, mai păstrează ceva din cea de dinainte. Sînt în continuare studentă la ASEM şi mi-am pus ambiţia să investesc mult timp în asta. Uneori, sînt nevoită să renunţ la unele colaborări din motivele examenelor sau cursurilor, dar o fac din plăcere. Alteori, sînt prin călătorii şi mă văd nevoită să absentez. Ce să zic, e un pic dificil să-ţi păstrezi acelaşi stil de viaţă cînd eşti în permanenţă între două avioane. Ştiam că va fi întrebarea cu îndrăgostirea. La moment, nu sînt îndrăgostită, dar timpul o să o rezolve şi pe asta.

Pe coperta cărei reviste ai vrea să apari?

Eu aş vrea să apar pe coperta revistei „Vogue”.

Care este cel mai mare vis al tău pe plan profesional?

Apariţia mea la televiziune şi cîteva colaborări m-au determinat să-mi doresc o implicare mai profundă în jurnalism. Nu am făcut studii în acest domeniu, dar am reuşit să învăţ de la oameni multe lucruri utile. Uneori, simt că pot face mult mai mult decît modeling, de aceea acum sînt mult mai convinsă că îmi doresc să mă încadrez în televiziune în calitate de prezentatoare a unei emisiuni.

Astăzi, în cadrul emisiunii ”Fii tînăr”, difuzate la TRM începînd cu ora 22.20 Lia Popescu va povesti despre experiența și impresiile de la aceste concursuri și planurile de viitor.

 

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

moldovenii , diaspora , Europa

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1490
Populația:
390 locuitori

Boghenii Vechi este un sat din cadrul comunei Boghenii Noi, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Ungheni și la 88 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 390 de oameni. Satul Boghenii Vechi a fost menționat documentar în anul 1490.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.