Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
25 iulie 2019, 15:00 Diaspora moldovenească views 5026
Сîți moldoveni au obținut cetățenia portugheză
25 iulie 2019, 15:00 Diaspora moldovenească views 5026

Сîți moldoveni au obținut cetățenia portugheză

Pînă în prezent, aproximativ 25 de mii de moldoveni au obţinut cetăţenia poertugheză. Detaliile au fost oferite de Ambasadorul Republicii Moldova la Lisabona, Dumitru Socolan, în cadrul unui interviu pentru moldovainprogres.com, relatează Noi.md.

Pe lîngă toate, alţi peste 30 de mii de conaţionali au solicitat permise de şedere în Portugalia, comunitatea moldovenească fiind depășită la acest capitol doar de comunitățile ucraineană și braziliană, mai spune diplomatul.

"În perioada 2001-2003, cetățenilor originari din Republica Moldova le-au fost acordate în jur de 12 mii 500 de permise de ședere, comunitatea moldovenească fiind depășită la acest capitol doar de comunitățile ucraineană și braziliană. Ulterior, dat fiind faptul că legislaţia portugheză le recunoaşte deținătorilor permiselor de şedere dreptul la reîntregirea familiilor, numărul cetățenilor moldoveni stabiliți în Portugalia a început să crească, astfel încât spre sfârșitul anului 2008, autoritățile portugheze constatau deja prezența a peste 21 mii persoane originare din Republica Moldova, deținătoare ale permiselor de ședere. Începând cu 2009 cifra respectivă a început, însă, să scadă treptat, cauzele diminuării datorându-se obținerii de către conaționalii noștri a cetățeniei portugheze. Analiza dinamicii procesului de naturalizare a cetățenilor moldoveni, ne poate permite să conchidem că până în prezent au obținut cetățenia portugheză în jur de 20-25 de mii de cetăţeni ai Republicii Moldova. Astfel, chiar dacă potrivit datelor oficiale portugheze pentru anul 2017 numărul cetățenilor moldoveni deținători ai permiselor de ședere este de doar 5210 persoane, conform estimărilor Ambasadei cifra reală a conaționalilor stabiliți în Portugalia este la moment de circa 30 de mii de persoane", a declarat Dumitru Socolan.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Portugalia , cetatenie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
2008
Populația:
298 locuitori

Schinoasa este un sat din comuna Țibirica, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Călăraşi și la 60 km de Chișinău. Satul Schinoasa are 298 de locuitori. Localitatea a fost inclusă în Registrul localităților R. Moldova în anul 2008.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.