Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 decembrie 2018, 10:45 Diaspora moldovenească views 12100
40 de opere create fără ajutorul mîinilor prezentate în Belarus
11 decembrie 2018, 10:45 Diaspora moldovenească views 12100

40 de opere create fără ajutorul mîinilor prezentate în Belarus

Ambasada Republicii Moldova în Republica Belarus a organizat expoziția lucrărilor pictoriței Liubovi Rusnac, originară din Republica Moldova şi stabilită în Republica Belarus. Publicul de la Minsk a avut posibilitatea să admire 40 de opere, create printr-o tehnică specială, fără ajutorul mîinilor.

În cuvîntul său de salut, ambasadorul Victor Sorocean a adus mulțumiri pictoriței Liubovi Rusnac, pentru posibilitatea oferită publicului de la Minsk de a comunica la direct și de a-i admira lucrările expuse, care reflectă perfect emoțiile și relațiile de prietenie create de-a lungul istoriei între popoarele ţărilor noastre.

Potrivit pictoriței, destinul și lucrările sale inspiră și încurajează oamenii să mediteze asupra adevăratelor valori ale vieții și să învețe să apreciezi fiecare moment trăit. „Soarta și inima mea sînt împărțite în două jumătăți - moldovenească și belarusă. De aceea și picturile mele transmit cele mai vii amintiri ale frumuseții Moldovei și Belarusului. În fiecare tablou o parte din sufletul meu am combinat-o cu soarele și căldura pămîntului moldovenesc și cu bunătatea și cumpătarea belarușilor" – a menționat Liubovi Rusnac în cadrul ceremoniei de inaugurare.

La eveniment au fost prezenți reprezentanți ai misiunilor diplomatice acreditate în Republica Belarus, membrii diasporei moldovenești și publicul larg.

Evenimentul a fost organizat cu suportul organizației obșteşti „Asociația Belarusă pentru cultură și prietenie", biblioteca prezidențială a Republicii Belarus, Centrul Republican al Culturilor Naționale și întreprinderea mixtă moldo-belarusă „Codru".

Informaţie suplimentară:

Liubovi Rusnac s-a născut la 7 octombrie 1974 în satul Mărcăuți, Republica Moldova. La 25 de ani tînăra pictoriță a fost diagnosticată cu o boală gravă – scleroză multiplă. La 30 de ani se deplasa cu ajutorul bastonului, la 36 au încetat să funcționeze picioarele și a ajuns în cărucior pentru invalizi, iar din 2014 nu-i mai funcționează mîinile. Ea este cunoscută și apreciată în Republica Belarus. În anul curent, în cadrul Zilelor diasporei pentru prima dată și-a expus lucrările în țara de baștină – Republica Moldova.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

expoziție , diaspora , Belarus

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1870
Populația:
5940 locuitori

Crasnaia Gorca este un sat din cadrul comunei Delacău din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 62 km de Chișinău. Populaţia satului Crasnaia Gorca alcătuia 5940 de oameni în anul 2005. Satul Crasnaia Gorca a fost menționat documentar în anul 1870.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.