Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 5998 Vizualizări

Moldovenii pentru care a rămîne acasă nu înseamnă nicidecum „o ruşine”


Sînt conştienţi că Republica Moldova nu este tocmai ţara visurilor, dar îşi doresc cel puţin aşa să fie, tocmai din aceste motive au ales să rămînă acasă şi să contribuie la prosperarea ţării în care trăiesc.

Este vorba despre mai mulţi moldoveni, care, petrecînd luni sau chiar ani peste hotare, au ales într-un final să se întoarcă acasă.

Nu demult, la Chişinău, unul dintre jurnaliştii Deutsche Welle a avut loc o întîlnire cu moldovenii care, în pofida faptului că au studiat peste hotare sau au muncit o perioadă acolo, s-au întors în ţară unde şi-au găsit locuri de muncă bine plătite şi stabile.

Este şi povestea lui Nicolae Leontiev, tînărul moldovean, care a găsit un loc de muncă de care e mulțumit, acasă la Chișinău. Tekwill e un fel de mic "Silicon Valley" la periferia capitalei. "Nici n-ai crede că ești în Moldova, nu", spune Nicolae zîmbind cînd intră în clădirea ultra-modernă. Munca îi place foarte mult și salariul e suficient de mare ca să-și plătească toate facturile - ceea ce fusese o provocare anevoioasă, lună de lună, la ultimul serviciu.

Mulţumită de ceea ce are în Republica Moldova este şi Mariana Turcan, profesoara care spune că pentru a rezolva problemele ţării nu e neapărat să pleci peste hotare.

"Dar e ușor să te plîngi și să părsești țara. Poți să schimbi ceva doar dacă rămîi", spune Mariana Turcan.

Pentru a-i încuraja pe tineri, profesoara organizează școli de vară în care aceștia sînt integrați în proiecte sociale și motivați să se facă voluntari, sau întîlniri cu tineri care vorbesc despre realizările lor profesionale. Mulți nu știu ce să facă după școală și pleacă în străinătate. "Ideea e să-i convingem pe tineri să-și folosească capacitățile și talentele în țara lor", explică Mariana Turcan.

Cuvinte cheie:

moldovenii , Patria

Localităţile Moldovei şi diasporei

Cneazevca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1894
Populația:
948 locuitori

Cneazevca este un sat şi comună din raionul Leova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cîzlar, Cneazevca și Stoianovca. Localitatea se află la distanța de 36 km de orașul Leova și la 76 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 948 locuitori. Satul Cneazevca a fost menționat documentar în anul 1894.

Citeşte mai departe