Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 6959 Vizualizări

Vești bune pentru migranții moldoveni din Italia


Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia, ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat, notează Noi.md.

Negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană au avut loc recent, la Roma. Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Plățile se vor aplica persoanelor care sînt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a subliniat importanța Acordului pentru asigurarea drepturilor sociale a cetățenilor Republicii Moldova și impactul pozitiv al acestuia asupra bunăstării persoanelor, menționînd că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în țară.

Cuvinte cheie:

Italia , pensie , diaspora , migranți

Localităţile Moldovei şi diasporei

Petreşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1572
Populația:
3802 locuitori

Petreşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Petreşti, Medeleni și Petreşti, loc. st. c. f. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Ungheni și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3802 oameni. Satul Petrești a fost menționat documentar în anul 1572 cu denumirea Poiana.

Citeşte mai departe