Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei

eye 6674 Vizualizări

Vești bune pentru migranții moldoveni din Italia


Cetățenii Republicii Moldova care desfășoară sau au desfășurat o activitate de muncă în Italia, ar putea să beneficieze de pensii și prestații sociale din acest stat, notează Noi.md.

Negocieri pe marginea proiectului de Acord în domeniul securității sociale între Republica Moldova și Republica Italiană au avut loc recent, la Roma. Acordul prevede acordarea pensiilor pentru limită de vîrstă, pensiilor de urmaş, pensiilor de dizabilitate cauzată de boli obișnuite, pensiilor şi indemnizaţiilor de dizabilitate în urma accidentelor de muncă sau cauzată de boli profesionale.

Pentru stabilirea dreptului la pensie, fiecare stat va aplica legislația proprie în domeniu, proporțional perioadei de asigurare realizată pe teritoriul său. Pensia va fi transferată persoanei pe teritoriul statului în care acesta își are domiciliu sau reședința.

Plățile se vor aplica persoanelor care sînt sau au fost asigurate în conformitate cu legislaţia ambelor sau a unuia dintre statele parte a Acordului, după finalizarea negocierilor, semnarea Acordului.

Secretarul de Stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Nelea Rusu, a subliniat importanța Acordului pentru asigurarea drepturilor sociale a cetățenilor Republicii Moldova și impactul pozitiv al acestuia asupra bunăstării persoanelor, menționînd că acesta va motiva cetățenii țării noastre să activeze în sectorul formal și va crea condiții favorabile pentru reîntoarcerea acestora în țară.

Cuvinte cheie:

Italia , pensie , diaspora , migranți

Localităţile Moldovei şi diasporei

Socii Noi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
345 locuitori

Socii Noi este un sat din cadrul comunei Călugăr, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Fălești și la 133 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Socii Noi a fost menționat documentar în anul 1913.

Citeşte mai departe