Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
30 octombrie 2017, 17:10 Diaspora moldovenească views 15481
Peste 7.000 de moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe ”ușa din spate”
30 octombrie 2017, 17:10 Diaspora moldovenească views 15481

Peste 7.000 de moldoveni s-au strecurat în Marea Britanie pe ”ușa din spate”

Mii de migranți din cea mai săracă țară a Europei s-au "strecurat în Marea Britanie prin ușa din spate", în ultimii ani, profitînd de o lacună a legislației europene, scrie publicația Daily Mail. Potrivit sursei, ultimele date oficiale obținute de jurnaliști arată că 7.000 de cetățeni moldoveni au intrat în Marea Britanie în ultimii doi ani, după ce au obținut pașapoarte românești, România fiind membră a Uniunii Europene.

Moldovenii pot aplica pentru documente românești datorită „legăturii istorice între cele două țări est europene", scrie sursa citată. De asemenea, jurnaliștii britanici scriu că autoritățile engleze au mîinile legate și nu pot să oprească moldovenii să vină în Marea Britanie, întrucât sunt deținători de pașapoarte românești și au drepturi depline să locuiască și să muncească oriunde în UE, menționează Bani.md.

Moldova nu este membră a UE și este cea mai săracă țară din Europa, cu un salariu mediu de circa 197 de lire sterline (4.457 lei).

Presa britanică mai scrie că la fel ca moldovenii, și indienii vin în Marea Britanie prin această metodă.

Goa a fost o colonie a Portugaliei pînă în 1962, iar conform legislației potrugheze, oricine poate obține pașaportul Portugaliei, dacă reușesc să demonstreze că părinții sau bunicii au fost născuți în Goa înainte de 1962. Anul trecut, peste 20.000 de indieni au intrat în Marea Britanie.

Potrivit Daily Mail, jumătate de milion de cetăţeni moldoveni ar fi obţinut, în 2015, paşaport românesc, iar media lunară ar fi acum de 10 mii de paşapoarte româneşti.

Până anul trecut, circa 6.000 de moldoveni locuiau și munceau în Marea Britanie în calitate de cetățeni români. Totodată, în Marea Britanie se află circa 256.800 de români, majoritatea venind după 2014.

De asemenea, Londra va introduce noi reguli privind imigraţia în contextul Brexit.

Sursa: realitatea.md

Cuvinte cheie:

Marea Britanie , migratie , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
1980 locuitori

Lunga este un sat şi comună din raionul Floreşti. Lunga este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, satul se află la distanța de 8 km de orașul Florești și la 138 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1980 de oameni. Satul Lunga a fost întemeiat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.