Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
19 iulie 2017, 11:15 Diaspora moldovenească views 37695
Diaspora: Oricum, în Moldova voi reveni
19 iulie 2017, 11:15 Diaspora moldovenească views 37695

Diaspora: Oricum, în Moldova voi reveni

Elena Cucuruzeanu, masterandă în psihologie la Universitatea Sorbona din Paris, crede că instituțiile de educație din Moldova ar trebui să promoveze mai mult serviciile de asistență psihologică. Oamenii se tem să se întrebe care este cauza stării de sine și nu acordă timp pentru a căuta explicații despre viața lor.

Originară din Peresecina, Orhei, Elena Cucuruzeanu s-a isprăvit de minune să meargă zilnic la ore, să facă sport, să înceapă o viață nouă într-o țară unde drepturile persoanelor cu dizabilități sînt pe deplin respectate. Primul an a fost destul de complicat, dar pe parcurs, viața independentă a devenit tot mai realistă, iar studiile au fost destul de serioase și importante în viața sa. În Franța, o persoană cu dizabilități este privită în mod egal, iar la universitate a avut ocazia să studieze alături de alte persoane utilizatoare de scaun rulant.

Într-un interviu pentru emisiunea "Alb și Negru" de la Unimedia, Elena Cucuruzeanu spune că societatea moldovenească diferă de cea franceză, prin aceea că grijile îi împovărează și nu pot să aprecieze ceea ce au, iar lipsa de activism și inițiativă încă persistă. Pentru Elena, viața din scaunul cu rotile este o lecție de independență.

"Trebuie să cauți de unul singur și să cunoști care sînt beneficiile care li se acordă, iar persoanele cu dizabilități au o alegere, dacă dorești sau nu să obții legal statutul de invaliditate. Dacă nu vrei, nu te obligă nimeni acest statut. În Franța eu am decis să aleg acest statut, pentru că beneficiile sînt destul de avantajoase. Avem loc de parcare, acces la instituțiile culturale, iar la locul de muncă ți se ia în calcul nevoile pentru acomodare rezonabilă"

Potrivit Elenei, psihologia este mai aplicabilă peste hotare și se simte mai liberă în Paris. "Pot să merg oriunde, fără a depinde de cineva, iar în Moldova nu mă sitm atît de liberă, trebuie să depind de cineva ca să mă deplasez. Unele gări nu sînt în totalitate adaptate, însă mereu găsesc oameni care sînt mereu receptivi. Accesibilitatea este unul din motivele pentru care aș alege să continui viața peste hotare, oricum, în Moldova voi reveni să o vizitez", mai spune tînăra.

Speră că potențialul tinerilor din Moldova să fie apreciat, afirmă Elena, iar oamenii să valoreze mai mult produsele autohtone, să pună accent pe ceea ce este local. "Turiștii sînt impresionați de țara noastră, dar trebuie să atragem mai mulți oameni", crede Cucuruzeanu.

În Moldova, Elena a activat o perioadă la Centrul Comunitar Multifuncțional "GENERAȚIA PRO" din Peresecina, unde copii și tineri cu nevoi speciale petrec util și plăcut timpul.

Sursa: www.moldovatimes.com

Cuvinte cheie:

diaspora , studii , Paris

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
1528 locuitori

Ghindeşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ghindeşti, Hîrtop, Tîra, loc. st. cf. Ţîra. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Florești și la 115 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1528 locuitori. Satul Ghindești a fost menționat documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.