Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
06 aprilie 2017, 12:10 Diaspora moldovenească views 8473
Omul sfințește locul: moldovenii din Portugalia la Focul din vatră cu băștinașii (Foto)
06 aprilie 2017, 12:10 Diaspora moldovenească views 8473

Omul sfințește locul: moldovenii din Portugalia la Focul din vatră cu băștinașii (Foto)

Mărțișoare, flori, cîntece, poezii, dansuri tradiționale moldovenești și portugheze, toate astea pentru mame, bunici, surioare și pentru toate doamnele prezente în sală la Spectacolul-festival cu genericul "Sfîntă ni-i casa", organizat recent de către Asociația "Miorița" din orașul Barreiro, Portugalia.

Ce înseamnă "Mărțișorul" cunosc deja portughezii, angolezii și reprezentanții altor naționalități din regiunea orașului Barreiro și Moita.

Spectacolul a început cu trei ciobănei, care coborau de la munte spre cîmpie cu turmele de oi, în drum întîlnind-o pe frumoasa Primăvară, care le încălzește sufletele cu primii ghiocei (copilașii Clubului Literar-dramatic "Moștenitorii" al Asociației "Miorița"), care apar în urma mesagerilor, razelor de soare. Ciobănașii se bucură nespus ca vor reveni la vatra "că așa e dat să fie / de la munte spre cîmpie", unde îi așteaptă măicuța la vatră, unde vor dansa hore și se vor bucura de frumusețea primăverii pe plaiul moldav!
Daaaa. natura reînvie ...
E-e-eh, toiag al Păstoriei! - exclama unul dintre ciobănași.

Nu au lipsit nici cocorii, cărora primăvara le-a pus în cioc cîte un mărțișor!

Copii din Asociația "Miorița", odată ce s-au isprăvit cu dansul "Alunelul", proaspăt învățat, s-au bucurat de aplauzele publicului, dar, în deosebi, de mîndria părinților care au putut reveni fie și pentru o clipă la dulcea lor copilărie, amintindu-și de gustul și mirosul colăceilor-litere, care au format cuvîntul MAMA!

Cîntecul "Focul din vatră" a devenit un imn al acestei sărbători, care are loc deja al 3-lea an consecutiv și care, de fapt, s-ar putea bucura de calificativul - mic festival, întrucît alături de moldoveni an de an sînt prezente și alte asociații de imigranți, precum Centrul Cultural Moldav din Cascais, care a lăsat lacrimi în ochii publicului prin dansurile cu ritmuri dragi sub bagheta Dlui Ion Dănilă, prin cîntecele grupului folcloric "Busuioc" al aceleiași asociații, al Asociației Angolana de la Sud de rîul Tejo, care a evoluat în scenă cu o scurtă piesă "Cînd Dumnezeu a creat femeia", iar Universitatea Senior a prezentat dansuri tradiționale portugheze.

Oaspeți de onoare la eveniment au fost: primarul orașului Barreiro, Dl Carlos Humberto de Carvalho, consilierul Primăriei orașului Moita Dna Vivine Nunes și Dl Manuel Pereira, președintele Clubului "31 Ianuarie Celtii", unde a avut loc evenimentul.

Au fost prezenți și președinții asociațiilor de imigranți din regiune (Asociația Africană, Mozambicană, Braziliană, precum și reprezentanți ai Corului Polifonic din localitatea Barreiro; reprezentanți ai Centrului Educațional al Diasporei din Cascais în frunte cu Dna Raisa Machedonschi, antreprenorul Simion Croitoru.

În semn de prietenie și colaborare cu autoritățile locale au fost înmînate fulare pe care era țesut cuvîntul MOLDOVA (Casa noastră sfîntă)!

«Sînt oameni cărora le place puterea, dar sînt alții care au o mare putere de a iubi - a iubi la superlativ tot ce avem mai frumos și mai sfînt. Acest sentiment a stat la baza organizării acestui eveniment cultural! În fața oricui ne mîndrim și susținem faptul că "Sfîntă ni-i casa"!!!» scrie pe rețelele de socializare diaspora.

Cuvinte cheie:

Martisor , Portugalia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1913
Populația:
435 locuitori

Floriţoaia Nouă este un sat din cadrul comunei Floriţoaia Veche, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Ungheni și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 435 de oameni. Satul Floriţoaia Nouă a fost înființat în anul 1913.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.