Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 ianuarie 2017, 11:05 Diaspora moldovenească views 8423
Străinii deportaţi îşi pot exclude numele din „lista neagră” a SFM al Rusiei
11 ianuarie 2017, 11:05 Diaspora moldovenească views 8423

Străinii deportaţi îşi pot exclude numele din „lista neagră” a SFM al Rusiei

De pe 1 ianuarie cetăţenii kîrgîzi din Rusia nu vor fi obligaţi să obţină poliţă de asigurare medicală. Acum muncitorii din ţările Uniunii Economice Eurasiatice, inclusiv din Republica Kîrgîzstan, obţin acces la serviciile de asigurare obligatorie în medicină. Dar nu toţi migranţii au încredere în respectarea noilor drepturi. Un kîrgîz rănit într-un accident de circulaţie se plînge că nu are posibilitatea să se trateze la Moscova.

Potrivit spuselor lui, spitalele sînt foarte scumpe. Kîrghîzul, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, a relatat despre deportarea lui din Rusia cu doi ani în urmă din cauza lipsei poliţei de asigurare medicală. Negăsind o muncă potrivită în Patrie, el a decis să-şi schimbe numele şi să revină la Moscova, unde a ajuns în această situaţie de viaţă. Astfel de cazuri sînt mii în Rusia.

Ambasada Kîrgîzstanului în FR comunică că de la începutul noului an kîrghîzii nu au nevoie să obţină poliţă medicală. Acum garanţiile sociale, cu excepţia pensiilor, muncitorilor din ţările UEEA şi membrilor familiilor lor li se asigură în aceleaşi condiţii şi în aceeaşi ordine ca şi cetăţenilor din statul angajator.

Totodată, la asigurarea socială se referă, în particular, asigurarea obligatorie în medicină. După cum se menţionează, MAI al Rusiei a avertizat deja secţiile regionale despre inadmisibilitatea tragerii la răspundere a migranţilor pentru lipsa poliţei medicale. În cazul contractului de muncă cetăţenii UEEA obţin acces la garanţii sociale de rînd cu cetăţenii ruşi.

Noile reguli au intrat în vigoare pe 1 ianuarie. În afară de aceasta, migranţii kîrghîzi deportaţi din Rusia pentru lipsa asigurării medicale se pot adresa Serviciului de Stat pentru Migraţie din Kîrgîzstan, ca să-şi excludă numele din „lista neagră" a SFM al Rusiei. Totodată, migranţii în Rusia declară că inovaţiile UEEA deseori rămîn nerealizate.

În afară de aceasta, mulţi migranţi nu au idei elementare despre asigurarea medicală şi socială. De aceea, în rîndurile lor trebuie desfăşurată muncă explicativă. Migranţii nu cred în tratamentul gratuit. Ei continuă să creadă că vor cere bani în orice caz, de altfel pacienţii vor rămîne fără îngrijirile necesare. Conform regulilor UEEA, ţările membre ale organizaţiei trebuie să creeze condiţii egale pentru asigurarea socială şi medicală a cetăţenilor ţărilor partenere din Uniune.

Cuvinte cheie:

migratie , deportare , lista , Rusia

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1770
Populația:
2653 locuitori

Alexandru Ioan Cuza este un sat şi comună din raionul Cahul. Alexandru Ioan Cuza este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Cahul și la 194 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2653 de oameni. Satul Alexandru Ioan Cuza a fost menționat documentar în anul 1770.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.