Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
14 noiembrie 2016, 16:20 Diaspora moldovenească views 5254
Serviciul ghișeu unic, pentru moldovenii din Rusia
14 noiembrie 2016, 16:20 Diaspora moldovenească views 5254

Serviciul ghișeu unic, pentru moldovenii din Rusia

Documentele pentru obținerea cetățeniei ruse, permisului de ședere permanentă sau permisului de ședere temporară migranții moldoveni le pot depune la noul centru de migrație.

Pe parcursul celor trei zile de muncă, la noul centru multifuncțional de migrație din Saharovo, din Moscova Nouă, a fost primiți deja 10.500 de vizitatori. De acum încolo, obținerea cetățeniei și permisului de ședere va putea fi făcută aici, în locul biroului de pașapoarte și vize de pe strada Novoslobodskaia. Acolo sînt admiși doar cetățeni străini și însoțitorii lor. În același timp, toate observațiile vizitatorilor, care au venit în prima zi de activitate a Centrului în număr mare, au fost luate în considerare de angajați.

La intrarea în Centrul de Migrație activează consultanți. Ei le sugerează vizitatorilor unde să meargă, ca să nu se piardă în complexul imens, și verifică documentele. Prin detectoare pot trece doar cetățenii străini ori, cînd e vorba de un minor sau o persoană aflată în incapacitate de muncă, reprezentantul lor special. Cu pașaport rusesc aici nu se poate trece atît de simplu. În acest mod se luptă cu intermediarii, care încă pe Novoslobodskaia creau cozi imense.

Documentele pentru cetățenie, permis de ședere permanentă sau permis de ședere temporară pe Novoslobodskaia nu mai sînt acceptate, ci doar în Saharovo.

„Cetățenii străini care s-au programat pe strada Novoslobodskaia, bloc 45, unde programarea a fost la noi înainte cu o lună, aici sînt deserviți în mod prioritar", a explicat șeful adjunct al Secției de perfectare a permisului de ședere și a permisului de ședere temporară din cadrul Direcției pentru migrație pentru Moscova de pe lîngă MAI al Rusiei, Andrew Kurakov.

De fapt, acesta este „serviciul ghișeului unic" pentru străini. Aici pot fi perfectate traduceri legalizate, asigurări, cetățenii pot fi supuși unui examen medical. Peste tot sînt echipamente de ultimă generație, iar organizarea rîndurilor este electronică. „Aceasta este un aparat modern autohton, iar pacientul care vine la noi primește o doză minimă de radiație – 0,025 milisievert, adică chiar mai puțină decît de la telefonul mobil", a remarcat laboranta Svetlana Vinnikova.

Susținerea examenului la limba rusă, istoria Rusiei și bazele legislației ruse, deocamdată, este posibilă doar pentru a obține patentă. Perfectarea certificatului de cetățenie, permisului de ședere sau permisului de ședere temporară va fi posibilă doar peste cîteva săptămîni. La momentul actual, pentru aceasta este necesară adresarea la Universitatea de Stat din Moscova, Universitatea Prietenia Popoarelor sau Institutul „A.S. Pușkin".

Brățara galbenă exclude toate procedurile birocratice. Ea este și chitanță de plată, și permis la examen, și carnet medical și e pusă la depunerea dosarului.

„Chiar dacă vreau să ocolesc zona de educație – ei bine, nu cunoaște omul limba rusă, iar eu vreau să-l ajut – eu nu pot face asta. Dacă persoana nu a intrat în zona de educație, nu și-a pus brățara, ea nu va obține patentă în niciun caz. Sistemul nu poate suferi eșec, slavă Domnului!", a relatat directorul Centrului de migrație, Nikolai Fedoseev.

Depunerea dosarului cu toate componentele de la comisia medicală pînă la amprentele digitale durează maximum două ore. Aici vin aproximativ 3,5 milioane de vizitatori pe zi. Centrul este gata să primească minimum de două ori mai mulți.

„Nu sînt prima dată în noul centru, am venit a doua oară pentru primirea patentei. E mult mai comod decît anterior. E bine, e cald, și personalul e binevoitor cu vizitatorii", și-a exprimat satisfacția Muhammad Iusuf Musaev.

Complexul este situat în Moscova Nouă. Din punct de vedere geografic, acesta este centrul orașului, dar de la Sadovoie Kolţo este totuși departe. Însă nu e greu de ajuns acolo. De la stațiile de metrou „Annino" și „Novoiasenevskaia" pînă la Centrul de Migrație circulă autobuze și microbuze de rută.

Cuvinte cheie:

migratie , Rusia , diaspora

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1528
Populația:
2791 locuitori

Suruceni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Suruceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Ialoveni și la 25 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2791 de oameni. Satul Suruceni a fost menționat documentar în anul 1528.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.