Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 42306 Vizualizări

Călătorii de vară prin Moldova (Foto)

Este cea de-a treia publicaţie de sezon, cu primele două, cu cea de iarnă şi primăvară v-aţi familiarizat deja şi sperăm, că vor urma şi călătoriile de toamnă.

Atunci cînd vorbeşti cu oamenii, care cunosc ţara noastră doar din auzite, rămîi mirat de faptul că aceştia sînt convinşi şi mai ales sînt unanimi în a crede că Moldova este ţara verii veşnice. Noi ştim însă că nu e nici pe departe aşa, însă probabil există motive, care-i fac să creadă astfel.

Vara în Moldova începe devreme, din luna mai şi se încheie pe la începutul lui octombrie, tocmai din motivul, că durează atît de mult, putem spune, că tot ce ne oferă natura mai intens şi mai darnic revine cu adevărat perioadei de vară.

Într-o perioadă atît de lungă de vară au loc atît de multe schimbări împrejurul nostru, încît nici nu le poţi urmări pe toate, mai ales, că adesea, nici măcar nu-ţi pui un asemenea ţel. Te bucuri din plin de ceea ce vezi, miroşi, guşti, dar şi pentru că, în sfîrşit te rupi de forfota oraşului şi intri în contact direct cu natura. Unde mai pui că e şi perioada vacanţei, timpul întîlnirii oaspeţilor, timpul concediilor, iar spre sfîrşitul verii şi cel al nunţilor.

În reportajul nostru foto de vară nu ne-am pus ca scop să vă relatăm totul despre vară şi despre ţara noastră pe timpul verii. Puteţi considera aceste schiţe fotografice într-un fel expresia recunoștinței noastre acestui pămînt şi oamenilor care îl populează, un semn de recunoaştere a frumuseţii, ospitalităţii, a pluriformităţii şi a dărniciei sale.  

Pentru a ordona într-un fel materialul, noi urmăm pur şi simplu calea naturală a lucrurilor şi o luăm de la capăt, adică din luna iunie şi finisăm cu încununarea verii – luna august. Iar această ultimă lună a verii este cea mai darnică. Nu în zadar marele poet austriac Rilke a scris asemenea versuri:

Acela care în amurgul verii nu-i bogat,
Nu-i mai este dat să-mbogăţească.

Chiar dacă putem înţelege prin bogăţie lucruri absolut diferite, pentru noi, cetăţenii Moldovei, aceste rînduri au sensul cel mai direct şi adesea nepărtinitor, iar sfîrşitul verii face bilanţul multora dintre realizările noastre, dar şi a muncii depuse. Cu atît mai mult, că două dintre sărbătorile principale al Moldovei sînt sărbătorite la sfîrşitul lunii august, iar ele, fără să vrem, ne fac să ne gîndim la ce am reuşit să facem şi în special la aceea, ce mai trebuie să înfăptuim.

Am făcut pentru fotografiile din această călătorie nişte comentarii destul de ample, care vor întregi imaginile văzute. Aşadar, vă dorim călătorie plăcută. Iar noi vom începe să adunăm materiale pentru călătoriile de toamnă.

 

Călătorii de vară prin Moldova - album foto

Cuvinte cheie:

turism , Moldova , calatorie , vara

Comentarii

 (5)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Odaia

Statut:
Sat
Prima atestare:
1955
Populația:
1 locuitor

Odaia este un sat din cadrul comunei Alcedar, raionul Șoldăneşti, situat la o distanță de 17 km de orașul Șoldănești și la 128 km de Chișinău. Localitatea a fost întemeiată la 1 ianuarie 1955. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1 om.

Citeşte mai departe