Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
08 martie 2024, 16:00 Natura şi turismul views 37433
O călătorie în valea rîului Bogda
08 martie 2024, 16:00 Natura şi turismul views 37433

O călătorie în valea rîului Bogda

Continuăm reportajele noastre despre rîurile mici din nordul Republicii Moldova, însă trebuie să recunoaştem sincer că despre rîul Bogda nu am planificat să scriem. Cu toate acestea, călătorind de-a lungul rîului Racovăţ pe cursul lui inferior, în direcția comunei Volodeni, în scopul de a realiza un mic reportaj foto despre Defileul Volodeni, în primul rînd, am descoperit că chiar la începutul acestui defileu se află confluenţa a două rîuri ‒ Bogda și Racovăţ, iar în al doilea rînd, am decis să ne continuăm drumul de-a lungul rîului Bogda, pe cursul lui superior pînă la satele Bleşteni şi Volodeni. Trebuie să vă spunem că am fost răsplătiți pe deplin în această călătorie într-atît de interesante și cu adevărat fascinante au fost peisajele de pe traseul nostru.

Pregătind această publicație, noi nu am găsit, practic, nici în literatura de specialitate disponibilă, nici pe Internet nici o informație despre acest rîu, de aceea ne vom limita doar la ce am văzut noi înșine şi ne vom baza pe harta Google.

Rîul Bogda, afluentul de stînga al rîului Racovăţ, izvorăşte din împrejurimile satului Volodeni, iar diferenţa altitudinii de la sorgintea rîului pînă la gura acestuia constituie aproximativ 20 m. Lungimea rîului o estimăm ca fiind de 7-8 km. Lățimea lui nu depăşeşte 3-4 m, iar adîncimea lui e de 50-70 cm. Apele rîului sînt destul de tulburi, ceea ce este legat de spălarea solurilor moi de cernoziom negru din valea lui și parțial de cariera aflată pe cursul său mijlociu, care o poluează constant.

După cum v-aţi putut convinge, rîul pare a fi nu foarte mare și aparent neînsemnat. Cu toate acestea, nu este deloc aşa, vă veţi convinge de acest lucru, privind pozele prezentate.

Întreaga vale a rîului Bogda, pînă la gura lui este extrem de pitorească. Rîul pe tot cursul lui are o mulțime de meandre, mai ales pe cursul mijlociu, deasupra acestuia înălțîndu-se dealuri foarte pitorești, iar de-a lungul malul stîng este împrejmuit de o pădure deasă de stejar. Apropiindu-ne de rîul Racovăţ, valea rîului se îngustează, malurile rîului devin mai abrupte. Pe alocuri sînt parțial vizibile stîncile de toltre, în parte acest lucru este legat de lucrările de explorare ilegale întreprinse de localnici. Este foarte bogat învelişul vegetal al întregii văi, pe pantele ei cresc o mulţime de flori. Cursul mijlociu al rîul Bogda trece printre pajiștile inundabile, ca în perioada revărsărilor de apă tot el să le umple cu apă. Aici întotdeauna pasc turme. Desigur, întregul peisaj îl strică cariera, de la care duce un drum alb ca zăpada, presărat cu praf de calcar, drum, care se întinde de-a lungul albiei rîului şi care duce spre sat.

Rîul are un nivel ridicat al apei şi după vărsarea lui în rîul Racovăţ debitul acestuia din urmă se dublează, practic.

Nu ne rămîne decît să vă spunem, că asemenea descoperiri neașteptate, ca în cazul cu rîul Bogda nu sînt deloc o raritate în Republica Moldova. Această țară este plină de surprize și adesea într-adevăr nu știi ce te așteaptă după următoarea cotitură. Să ne fie iertată această digresiune.

 

Valea rîului Bogda, raionul Edineţ ‒ album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , turism , natura , riuri

Comentarii

 (1)
  • #1 torr Răspunde Citează selecţia
    богда берет начало у с. Ротунда. На ней стоит г. Единец. Длина ее 25-30 км, а не 7-8. googlemap глянули б.
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1660
Populația:
1316 locuitori

Pînzăreni este un sat şi comună din raionul Făleşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pînzărenii Noi și Pînzăreni. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Fălești și la 150 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1316 oameni. Satul Pînzăreni a fost menționat documentar în anul 1660.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.