Ultimele ştiri -
Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 20661 Vizualizări

Perla de la Edineț (Foto)

Parcul Vasile Alecsandri din oraşul Edineţ a început să-şi scrie istoria începînd cu anul 1963. Este situat în raza oraşului şi reprezintă o compoziţie peisagistico-dendrologică. Parcul ocupă o suprafaţă de 44,5 ha şi reprezintă un întreg complex de plantaţii forestiere, atracţii şi lacuri.

Pe timpuri, în timpul verii, în weekend şi de sărbători, aici de obicei era aglomerat, oamenii veneau aici să se odihnească, la teatrul de vară se ţineau spectacole, se organizau expoziţii, tîrguri, concursuri şi concerte. În plus, un întreg complex de atracţii pentru copii nu-i lăsa pe cei mai mici vizitatori să se plictisească în parc, tir, un ring de dans, stadion, complexul pentru gimnastică, piscină etc. Iubitorii de animale se puteau bucura de fraţii noştri mai mici, pentru ei exista un loc special amenajat, pe parcursul timpului aici au trăit mai mult de 40 de specii de păsări și animale.

De la începutul anului 2011 în parc au fost realizate lucrări de curăţare a zonelor din preajma lacurilor, lucrări de reparaţii capitale a acvariului, de asemenea, au fost restaurate treptele, care duc spre complexul memorial „Mama îndurerată”. Au fost reparate havuzurile şi statuile, gardurile, cetatea situată pe insulă, podurile peste lac.

Au fost realizate lucrările de iluminare, au fost montate urnele şi băncile. Acum terenul sportiv arată altfel, pe una dintre aleile parcului a apărut şi terenul de joacă pentru copii. În prezent circa 85% din lucrările planificate au fost realizate.

Parcul este foarte pitoresc şi bine planificat. Are o cascadă din trei lacuri, peste care sînt aruncate poduri cu decor metalic. Zona centrală a parcului cu havuzuri şi fîntîni arată foarte ademenitor. Vizitarea acestui loc îţi lasă o impresie de neuitat. Foarte frumoasă este şi aşa-numita Insula de poveste, situată în mijlocul unui lac. Cu toate acestea, reconstrucţia ei nu a fost încă finalizată. Sălciile plîngătoare situate pe malurile lacurilor, cu crengile care ating apa, fac ca locul acesta să fie unul cu totul special. Parcul este frumos în orice anotimp, frumuseţea sa impresionează mai ales primăvara şi toamna tîrziu.

Am fost martori ai lucrărilor de renovare a parcului şi am fost uimiţi de cît de repede au fost realizate acestea, s-a lucrat practic 24 de ore pe zi, inclusiv şi în zilele de odihnă. Ca rezultat, pe parcursul a mai puţin de un an parcul s-a schimbat radical, devenind mult mai frumos. Îndrăznim să spunem, că acesta este unul dintre cele mai bune parcuri urbane din ţară şi ne bucurăm pentru locuitorii Edineţului, care au primit un asemenea cadou.

Vă prezentăm un reportaj foto, în care au fost incluse diverse etape ale lucrărilor de restabilire a parcului, dar şi fotografii realizate în luna mai a anului curent.

Parcul oraşului Edineţ - album foto

Cuvinte cheie:

Moldova , natura , parc

Comentarii

 (1)

Localităţile Moldovei şi diasporei

Putineşti

Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1836 locuitori

Putineşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Comuna Putineşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Florești și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1836 de oameni. Satul Putinești a fost menționat documentar în anul 1588.

Citeşte mai departe