Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
26 noiembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 85867
Ocolul Silvic „La Castel” – monument unic al naturii
26 noiembrie 2023, 15:00 Natura şi turismul views 85867

Ocolul Silvic „La Castel” – monument unic al naturii

Am scris deja de două ori despre acest monument remarcabil al naturii în publicațiile noastre anterioare ‒ Defileul din Ocolul Silvic „La Castel”, raionul Edineț și raionul Edineț și împrejurimile lui și totuși am decis să ne reîntoarcem aici pentru a vă arăta și a vă povesti, ceea ce nu observasem înainte. Să ne abatem puţin de la tema noastră.

Călătorind prin Moldova, tot timpul descoperim ceva nou și admirabil, fie un rîuleţ micuţ, fie un parc abandonat, fie un defileu ori vreun lac de acumulare. În plus, aceste descoperiri le facem cel mai adesea destul de neașteptat, iar asemenea descoperiri vă pot aștepta la orice cotitură, fie pe un drum de ţară, fie pe o cărăruie de pădure. Dar există locuri foarte bine cunoscute deja și vizitate de mai multe ori, în care ne dorim să revenim iar și iar. Și cel mai uimitor lucru e că descoperim, cu siguranţă, la fiecare vizită ceva nou. Astfel ni s-a întîmplat cu monumentul istorico-cultural cu peisaj natural unic „Orheiul Vechi”, pe care l-am descoperit din cu totul altă perspectivă, a fost de ajuns să-i înconjurăm teritoriul prin partea de sus şi să-l cuprindem cu privirea de la înălţimea zborului păsărilor. Tot astfel a fost şi cu Ocolul Silvic „La Castel”, atunci cînd în una din călătoriile noastre de-a lungul rîului Racovăţ în direcția Defileului Volodeni, pentru a reduce din drumul spre el, am urcat în vîrful şirului de toltre, pe care l-am examinat şi l-am fotografiat anterior doar dintr-o parte. Această urcare ne-a condus spre cel puțin trei descoperiri.

În primul rînd, anume de aici puteţi vedea panorama Ocolului Silvic, în al doilea rînd, ne-am putut completa impresiile generale despre unicitatea acestui complex natural, iar în al treilea rînd, am descoperit o carieră explorată imensă, care amintește de un crater lunar, aceasta distrugînd de fapt, cel puțin jumătate din lanţul de toltre. O veți vedea în fotografiile noastre și veţi fi uimiţi de mărimea prejudiciului adus întregii configuraţii geografice naturale. În drumul spre vîrful şirului de toltre, am văzut cu propriii ochi, cum alunecă pămîntul de pe pantele de toltre ale defileului. Putem vedea clar, că grosimea stratului de sol este foarte subțire și rar depăşeşte un metru. Am văzut şi paragina care domneşte în jur, dar şi gunoiştile. Ni s-a creat impresia că aceste locuri sînt abandonate şi pustiite de către toți și că nimănui nu-i pasă de starea acestui complex natural, aflat sub protecţia statului.

Însă impresia generală ne-a creat-o, desigur, vederea ce ni s-a deschis de sus spre defileu și pantele lui, dar şi spre meandrele capricioase ale rîului Racovăţ, frumuseţea lanţului de toltre, care coboară şi e ca un perete format din pădurea de stejar şi care se apleacă parcă deasupra văii rîului. Toate aceste peisaje te vrăjesc pur şi simplu. În drumul nostru spre vîrful stîncii am fotografiat un prim-plan uimitor al stîncii de calcar ‒ Dintele Dragonului, situată în apropierea carierei. Am coborît de pe stîncă deja în direcția văii rîului Racovăţ, care se află la 1,5 km distanță şi care intră în Defileul Volodeni. Veți vedea o fotografie realizată dinspre acest defileu, de unde poate fi văzut vîrful lanţului de toltre, pe care l-am părăsit. Se evidenţiază pe el asemeni unei cicatrici uriașe săpate în adîncul ei ‒ cariera abandonată. Am văzut pe drum și cîteva cariere mici și cuptoare pentru arderea varului care desfigurează pantele.

V-am împărtășit micile noastre descoperiri și am încercat să vă arătăm ce e mai important în galeria noastră cu fotografii, înțelegînd, totodată, că este imposibil să vă arătam totul, mai ales acea stare de spirit, care ne cuprinde în vîrf, în mijlocul frumuseților uluitoare, care ne taie respiraţia.

Nu transmit fotografiile nici acea tristețe, care nu ne-a părăsit, atît timp cît am urmărit urmele distrugerii barbare a complexului natural unic. Toate acestea trebuie văzute cu proprii ochi. Aşa că faceţi-vă, dragi oaspeți, o crestătura în memoria dvs. și vizitaţi aceste locuri personal.

 

Ocolul Silvic „La Castel” – vedere de sus - album foto

Cuvinte cheie:

rezervaţie , defileu , turism , Moldova

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1515-1525
Populația:
2098 locuitori

Tohatin este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buneţi, Tohatin și Cheltuitori. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2098 de oameni. Satul Tohatin a fost menționat documentar între anii 1515-1525.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.