Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
25 noiembrie 2021, 11:30 Natura şi turismul views 2540
O bombă ecologică cu efect întîrziat în Ivancea. Declarație
25 noiembrie 2021, 11:30 Natura şi turismul views 2540

O bombă ecologică cu efect întîrziat în Ivancea. Declarație

Conducerea primăriei comunei Ivancea din raionul Orhei, insistînd pe lipsa vreunor încălcări și pe legalitatea construcției stației de epurare în apropiere de Ivancea, poate lansa o bombă cu efect întîrziat care va exploda și va provoca daune uriașe pentru mediu, pentru sat și totul din jur. Este deja clar că în apropierea acestei stații de epurare, construite în alt loc decît prevedea proiectul, din pămînt iese și se ridică apa.

Despre acest lucru a spus consilierul local al comunei Ivancea din raionul Orhei, Victor Marahovschi, în următoarea adresare video către cetățeni, transmite Noi.md.

El a menționat că s-a încercat în repetate rînduri să i se demonstreze că nu există nicio diferență la ce distanță este construită stația de epurare din Ivancea de rîului Moța.

"Potrivit oponenților mei, chiar și 20 de metri, chiar și 200 de metri, acest lucru nu va afecta în niciun fel mediul și nu va face rău! Dar acum vă rog să priviți videoclipul și să vă asigurați că prin atitudinea sa neglijentă, conducerea Primăriei poate lansa o bombă cu efect întîrziat!", a subliniat Victor Marahovschi.

El a reamintit că stația de tratare a apelor uzate din Ivancea nu a fost construită acolo unde a fost planificat conform proiectului și există riscul unui dezastru ecologic. Consilierul local al comunei Ivancea a arătat clar ce se întîmplă cu adevărat la stația de epurare și în apropierea acesteia, în ciuda asigurărilor conducerii primăriei locale că nu există amenințări.

Victor Marahovschi a atras atenția asupra faptului că apa se află direct sub stația de epurare a apelor uzate.

"Apa se ridică și iese din pământ. Chiar de sub stațiile de epurare, apa iese direct de sub pămînt, de sub stația de epurare, care nici măcar nu funcționează. Dar ce va fi cînd aceasta va fi lansată?", se întreabă consilierul local.

"Am vorbit despre aceasta cînd a început construcția. S-a spus că aici există izvoare subterane foarte puternice. În apropiere se află un lac, rîul. Au spus că aici există foarte multă apă subterană. Cu toate acestea, nimeni nu a atrasa la acest lucru nici o atenție, nici constructorii, nici conducerea Primăriei, ceea ce dovedește că totul este în regulă și totul este bine.

Această stație de epurare, care este construită aici, la doar cîțiva metri de rîul Moța, este o bombă cu efect întîrziat, care, atunci cînd va exploda, va provoca pagube imense mediului, satului și întregii regiuni. Și, oricît ar dovedi că au dreptate și că totul este conform Legii, vă rog să vă convingeți cît de mult ei greșesc și cît de mult rău poate provoca atitudinea lor neglijentă față de muncă", a subliniat în concluzie Victor Marahovschi.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

ecologie , catastrofe , Ivancea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1927
Populația:
510 locuitori

Novosavițcaia este o localitate stație de cale ferată din cadrul comunei Frunză din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 15 km de orașul Slobozia și la 97 km de Chișinău. Populaţia stației de cale ferată Novosavițcaia alcătuia 510 oameni în anul 2004. Localitatea stație de cale ferată Novosavițcaia a fost inaugurată în anul 1927.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.