Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
20 iulie 2021, 16:00 Natura şi turismul views 3141
A fost creat un scuar în memoria silvicultorului Alexei Palancean
20 iulie 2021, 16:00 Natura şi turismul views 3141

A fost creat un scuar în memoria silvicultorului Alexei Palancean

Pe teritoriul Rezervației Naturale „Codrii" a fost inaugurat scuarul „Alexei Palancean", în memoria doctorului habilitat în științe biologice, specialist în domeniul dendrologiei și silviculturii.

„Ne dorim ca acest scuar să aibă o contribuție deosebită în educarea ecologică a populației, prin schimbarea mentalității colective în raport cu mediul ambiant, întrucît protecția mediului a devenit o prioritate fundamentală pe agenda Guvernului și reprezintă un indiciu al culturii unui stat", a afirmat Valentina Ţapeş, secretar de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului.

Potrivit oficialului, Alexei Palancean este cercetătorul științific care s-a remarcat prin merite deosebite atît în țară, cît și peste hotare, fiind membru de onoare al Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu" din Bucureşti. "Este mentorul care a investit cunoștințe în zeci de generații, avînd un aport semnificativ în promovarea principiilor de conservare a biodiversității", a spus Ţapeş.

Născut la 29 martie 1950 în satul Tudora, raionul Ştefan Vodă, Alexei Palancean a absolvit școala medie nr. 1 din orașul Căușeni, în 1966. În același an este înmatriculat la Institutul Silvotehnic din orașul Lvov, Ucraina, pe care l-a absolvit în 1970. Urmează studiile de doctorat la Institutul de Botanică al Academiei de Științe a URSS din orașul Leningrad (1975-1978). A decedat la 19 martie 2020.

Alexei Palancean a publicat circa o sută de lucrări ştiinţifice, monografii şi broşuri. A participat activ la elaborarea unor documente de politici în domeniu precum: Programul de conservare a solului, Strategia dezvoltării durabile a sectorului forestier național, Codul Silvic, norme și îndrumări tehnice în domeniul silviculturii. I-au fost conferite mai multe distincţii de stat şi premii de profil.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

rezervaţie , Scuar

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1595
Populația:
3609 locuitori

Ţipala este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Budăi, Ţipala și Bălţaţi. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 3609 oameni. Satul Ţipala a fost menționat documentar în anul 1595.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.