Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 862 Vizualizări

Meteorologii anunță pentru weekend vreme rece şi ploioasă


Vreme rece şi ploioasă au prognozat meteorologii pentru acest sfârșit de săptămână, transmite MOLDPRES cu referire la Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS).

Conform SHS, sâmbătă, 17 octombrie, pe întreg teritoriul țării se așteaptă ploi cu descărcări electrice. Valorile termice vor fi cuprinse între 14-19 grade, ziua, şi 10-15, noaptea.

Duminică va fi şi mai frig, valoarea maximală a termometrelor indicând 17 grade Celsius. Aceleași tendințe termice se vor menține şi la începutul săptămânii următoare, însă de miercuri, 21 octombrie, afară se va încălzi, iar meteorologii anunță până la 22 grade Celsius.

Prognozele pentru a treia decadă din octombrie, deocamdată, nu prezintă pericol, dar specialiștii susțin că în unii ani, în a doua jumătate a lunii octombrie se poate forma strat de zăpadă, cum a fost, bunăoară, la Camenca şi Râbnița, pe 16 octombrie 1976, dar acesta se topește repede. Din fenomenele meteorologice stihinice în această lună, cel mai mare pericol îl prezintă înghețurile, care pot fi semnalate aproape în fiecare an. În medie, o dată în 8 ani se înregistrează ploi torențiale şi vânt puternic. Probabilitatea ploilor torențiale puternice în luna octombrie se reduce în medie până la o dată în 30 ani, iar a ploilor puternice de lungă durată – în medie o singură dată în 50 ani.

Pe lângă datele meteorologilor, bazate pe știință, mai există şi meteorologia populară care ține seama de semnele naturii. Astfel, potrivit meteorologiei din bătrâni, se anunță vreme rea toamna dacă vrăbiile sunt zgomotoase, iar ciorile se adună în stoluri mari. „Când vrăbiile sunt mai zgomotoase decât de obicei şi fac mizerie prin curțile oamenilor, va ploua puternic şi vremea se răcește în câteva ore. Dacă vezi pe cer ciori în stoluri mari croncănind şi făcând ture deasupra localității, sunt semne de vreme rea", indică mai multe surse.

Cuvinte cheie:

meteo , pronostic , ploi

Localităţile Moldovei şi diasporei

Vinogradovca

Statut:
Sat
Prima atestare:
1964
Populația:
543 locuitori

Vinogradovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vinogradovca, Ciumai și Mirnoe. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Taraclia și la 163 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 543 de oameni. Satul Vinogradovca a fost întemeiat în anul 1964.

Citeşte mai departe