Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
27 iulie 2020, 10:30 Turismul în Moldova views 4712
Pensiunea din Moldova care a avut doar un vizitator (Foto, Video)
27 iulie 2020, 10:30 Turismul în Moldova views 4712

Pensiunea din Moldova care a avut doar un vizitator (Foto, Video)

Pandemia a afectat dur turismul intern. Casa Muzeu "Vatra Strămoşească" din VaticiOrhei, a avut doar un sigur vizitator de la începutul anului. Asta în timp ce în 2019 circa 500 de persoane i-au păşit pragul.

Proprietarul pensiunii, Anton Laşcu, susţine că din cauza pandemiei, oamenii se tem şi să sune pentru rezervări, transmite publika.md.

"De abia anul acesta numai o familie a fost, că a fost la Mănăstire la Curchi şi a hotărît să treacă pe aici, dar aşa încă nu am început lucrul.", a povestit proprietarul Casei-muzeu "Vatra Strămoşească", Anton Laşcu.

Deşi nimeni nu i-a păşit pragul anul acesta, stăpînul pensiunii are de achitat cheltuieli de întreţinere.

"Nu avem nicio susţinere nimic, dar aici trebuie să fie curat, reparat, lucrul este dar dacă nu ai bani nu avem au face. Să fie o susţinere de la stat, ca să promovăm. E dezastru complet.", a menţionat proprietarul Casei-muzeu "Vatra Strămoşească", Anton Laşcu.

Anton Lascu a muncit 12 ani ca să ridice muzeul. Iniţial, aici a fost o casă boierească veche de 186 de ani, pe care a restaurat-o.

Vizitatorii pot vedea aici diferite sculpturi, icoane, arme şi cărţi care datează din secolele XIV şi XV. Lucrările au fost adunate din toate colţurile ţării.

"Le arătăm cum se fac plăcintele, cioplitul în lemn aici, iată vedeţi, mai ales la copii este om care le arată. Distracţia cu căruţa plimbatul prin sat.", a spus proprietarul Casei-muzeu "Vatra Strămoşească", Anton Laşcu.

Pe teritoriul pensiunii, oaspeţii pot să guste şi din bucatele tradiţionale moldoveneşti, gătite de bucătarul de acolo din produse de casă.

"De la zămuşoară naturală cu găină de casă pînă fripturică, mămăluguţă, brănză de oi.", a afirmat proprietarul Casei-muzeu "Vatra Strămoşească", Anton Laşcu.

"Vizitatorii iubesc mai mult ceea ce este de casă, de la ţară. Porumbul este de pe deal, mămăliga tot din făina noastră, aceeaşi făină pentru plăcintă. Drojdia o facem din maia, nu o cumpăram de la magazin.", a spus bucătarul, Vasile Vaţcan.

Biletul de intrare la Casa-muzeu "Vatra Strămoşească" costă 10 lei. Iar pentru o un prînz oaspeţii trebuie să plătească între 100 şi 200 de lei.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

turism , bucataria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.