Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 1138 Vizualizări

Planeta, pusă pe pauză: Atmosfera a început să se cureţe


Pandemia de coronavirus, care seamănă frică şi panică pe întreg globul, are şi efecte benefice.

Atmosfera planetei a început să se cureţe, după ce activitatea industrială a fost practic suspendată, avioanele sînt ţinute la sol, iar transportul rutier şi feroviar au fost reduse semnificativ. Efectele acestor măsuri asupra naturii sînt deja evidente.

Smogul a dispărut, iar aerul din mai multe metropole este la fel de curat precum cel de la munte.O dovadă clară că natura profită de izolarea oamenilor poate fi observată în Veneţia, Italia. Pentru prima dată după mulţi ani, apele canalelor sînt limpezi, astfel că au apărut delfinii.

Aceştia s-au reîntors în locurile din care au fost alungați de intensa activitate umană. Şi lebedele au reapărut în Veneţia datorită liniştii şi a faptul că gondolele pline cu turişti nu mai circulă pe canale. Imaginile făcute publice de NASA și Agenția Spațială Europeană arată că aerul a devenit mai curat. Şi asta deoarece s-au diminuat considerabil emisiile monoxid şi dioxid de azot şi carbon peste tot în lume.

Un profesor de la o universitate americană a explicat ce anume determină îmbunătăţirea calităţii aerului. "Principalii trei factori care determină creşterea emisiilor sînt: producerea de energie electrică prin arderea combustibililor fosili, vehiculele de pasageri şi maşinile personale. Toţi aceşti trei factori au fost reduşi în timpul acestei crize." Experții de mediu avertizează că deși efectele sînt pozitive, acestea vor dispărea odată cu încheierea crizei generate de COVID-19.

Cuvinte cheie:

ecologie , atmosfera , coronavirus

Localităţile Moldovei şi diasporei

Mîndra

Statut:
Sat
Prima atestare:
1644
Populația:
803 locuitori

Mîndra este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Satul Mîndra se află la distanţa de 20 de km de orașul Călăraşi, şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 803 locuitori. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1644.

Citeşte mai departe