Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 2116 Vizualizări

Traversarea frontierei de stat cu un obiect de artă. Reguli pe care trebuie să le știi


O simplă călătorie peste hotarele țării, adesea poate aduce mai multe bătăi de cap decît ți-ai fi imaginat. Aceasta în cazul în care dorești să iei cu tine un obiect de artă (instrument, tablou) și altele).

Puțin cunosc faptul că pentru a scoate din țară un obiect de artă, nu neapărat de preț, trebuie să-i faci un pașaport care să fie avizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova. În materialul de astăzi vă aducem la cunoștință cîțiva pași de urmat în cazul în care vreți să mergeți în afara țării „însoțiți" de un obiect de artă.

Să presupunem că în viitorul apropiat copilul dumneavoastră urmează să meargă peste hotarele țării la un concurs internațional de vioară. Pentru a putea merge în afara țării cu acea vioară trebuie să obțineți un pașaport al instrumentului.

Nu vă grăbiți să mergeți la Ministerul Culturii, pînă acolo mai aveți cîțiva pași de urmat:

1. Înainte de toate, trebuie să mergeți la un salon foto specializat, care să facă poze ale instrumentului. Un astfel de salon este în magazinul "Gemenii" de pe bulevardul central al capitalei. Acolo veți primi 6 fotografii (trei cu vioara și trei cu arcușul).

2. Apoi, veți merge cu instrumentul la un expert licențiat care vă va da certificatele și pașaportul instrumentul care urmează să fie scos din țară. În cazul unei viori, un expert lutier se regăsește la Liceul republican de muzică "Ciprian Porumbescu" din sectorul Rîșcani al capitalei. La etajul trei al liceului, de luni pînă vineri în intervalul 07:00 – 10:00, lutierul Peremetiev Gheorghe vă va oferi pașaportul și certificatele necesare pentru avizare la Ministerul Culturii.

3. Cu fotografiile, pașaportul și 2 certificate mergeți apoi la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării al Republicii Moldova la Direcția Patrimoniu Cultural (cab. 322) în ziua de marți și joi pînă la orele 16:00. Specialistul Boțolin Sergiu vă va aviza actele necesare pentru a putea scoate din țară obiectul de artă. Mai multe detalii puteți obține la numărul de telefon: 022 – 23 – 22 – 04.

Vă dorim o călătorie frumoasă!

Cuvinte cheie:

reguli , frontiera , arta

Localităţile Moldovei şi diasporei

Răzeni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1484
Populația:
6905 locuitori

Răzeni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mileştii Noi și Răzeni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 6905 de oameni. Satul Răzeni a fost menționat documentar în anul 1484.

Citeşte mai departe