Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 1659 Vizualizări

Locuitorii din Ivancea cer intervenția autorităților pentru a preveni o catastrofă ecologică (Doc)


Demararea unui proiect de construcţie a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate a trezit îngrijorarea locuitorilor din comuna Ivancea, raionul Orhei.

Sistemul ar urma să fie construit în zona în care rîul Moţa se varsă în iazul Topolinoye, ceea ce constituie un risc sporit de poluare în întreaga regiune, atenționează ecologiștii.

Potrivit președintelui Fundației „Ecodava”, Igor Sîrbu, expertiza efectuată de către autoritățile competente arată că instalațiile de tratare în acest caz ar trebui să fie construite la o distanţă de cel puţin 500 de metri de iazul Topolinoye și de  200 de metri față de limita intravilanului satului.

Totuși, proiectul a fost elaborat cu încălcarea acestor standarde, ceea ce va duce la poluarea rîurilor și iazurilor din regiune.

Proiectul prevede construcția stațiilor de tratare la o distanță de aproximativ 350-400 de metri de iazul Topolinoye, la mai puțin de 100 de metri de sat și la mai puțin de 20 de metri de rîul Moţa.

În acest moment, a fost posibilă blocarea temporară a lucrărilor, iar în zilele următoare vor fi din nou consultări și verificări de către serviciile specializate.

Locuitorii comunei Ivancea au semnat și o petiție la adresa Ministerului Agriculturii pin care cer verificarea legalității lucrărilor de construcție și a respectării normelor sanitar-epidemiologice în acest caz.

Cuvinte cheie:

ecologie , catastrofe

Localităţile Moldovei şi diasporei

Sărata Nouă

Statut:
Sat
Prima atestare:
1723
Populația:
1476 locuitori

Sărata Nouă este un sat şi comună din raionul Leova. Sărata Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Leova și la 83 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1476 de oameni. Satul Sărata Nouă a fost menționat documentar în anul 1723.

Citeşte mai departe