Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 699 Vizualizări

Locuitorii din Ivancea cer intervenția autorităților pentru a preveni o catastrofă ecologică (Doc)


Demararea unui proiect de construcţie a sistemului de canalizare și tratare a apelor uzate a trezit îngrijorarea locuitorilor din comuna Ivancea, raionul Orhei.

Sistemul ar urma să fie construit în zona în care rîul Moţa se varsă în iazul Topolinoye, ceea ce constituie un risc sporit de poluare în întreaga regiune, atenționează ecologiștii.

Potrivit președintelui Fundației „Ecodava”, Igor Sîrbu, expertiza efectuată de către autoritățile competente arată că instalațiile de tratare în acest caz ar trebui să fie construite la o distanţă de cel puţin 500 de metri de iazul Topolinoye și de  200 de metri față de limita intravilanului satului.

Totuși, proiectul a fost elaborat cu încălcarea acestor standarde, ceea ce va duce la poluarea rîurilor și iazurilor din regiune.

Proiectul prevede construcția stațiilor de tratare la o distanță de aproximativ 350-400 de metri de iazul Topolinoye, la mai puțin de 100 de metri de sat și la mai puțin de 20 de metri de rîul Moţa.

În acest moment, a fost posibilă blocarea temporară a lucrărilor, iar în zilele următoare vor fi din nou consultări și verificări de către serviciile specializate.

Locuitorii comunei Ivancea au semnat și o petiție la adresa Ministerului Agriculturii pin care cer verificarea legalității lucrărilor de construcție și a respectării normelor sanitar-epidemiologice în acest caz.

Cuvinte cheie:

ecologie , catastrofe

Localităţile Moldovei şi diasporei

Dobrogea Veche

Statut:
Sat
Prima atestare:
1919
Populația:
1181 locuitori

Dobrogea Veche este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Dobrogea Nouă, Dobrogea Veche și Cotovca. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Sîngerei și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1181 de oameni. Satul Dobrogea Veche a fost întemeiat în anul 1919.

Citeşte mai departe