Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 1282 Vizualizări

Autoritățile, îndemnate să intervină pentru a opri tăierile ilegale de copaci


Schemele ilegale de tăiere a arborilor sînt infracțiuni care afectează grav echilibrul ecologic al Republicii Moldova și trebuie curmate.

Într-o conferință de presă desfășurată pe 7 august, Liviu Vovc, deputat al fracțiunii ACUM, Platforma DA, a precizat că doar într-un singur canton a fost descoperită masa lemnoasă provenită de la copaci tăiați ilicit în valoare de peste 400.000 lei, transmite IPN.

„O inspecție efectuată în cantonul numărul 7 din Buțeni a descoperit 351 de arbori tăiați ilicit și au fost sustrași ilegal un volum de 382 mc de masă lemnoasă", a declarat deputatul.

Liviu Vovc a menționat că Agenția Moldsilva și Inspectoratul de Protecție a Mediului sînt instituțiile care trebuiau să stopeze tăierile ilegale de arbori „Ce au făcut aceste două instituții pentru a nu admite tăierile ilicite din pădurile Republicii Moldova?", se întreabă Liviu Vovc.

Deputatul a declarat că pădurarii încep să dezvăluie schemele ilegale de tăiere de copaci și i-a îndemnat pe aceștia să se facă auziți pentru ca arborii să nu mai fie tăiați ilegal. „Vin să încurajez pădurarii să depună denunțuri, pentru ca beneficiarii acestor scheme și cei care le administrează să fie trași la răspundere", a spus deputatul.

Liviu Vovc a mai precizat că în noul Cod Silvic sînt prevăzute amenzi de 28 de ori mai mari pentru cei care comit ilegalități. „Am solicitat ministrului agriculturii să urgenteze procesul de intrare în vigoare a noului Cod Silvic", a spus deputatul.

De asemenea, Liviu Vovc a menționat că există informații și despre ilegalitățile comise în domeniul extracției miniere și a carierelor.

Cuvinte cheie:

autoritate publica , Defrișare , copac

Localităţile Moldovei şi diasporei

Bălţi

Statut:
Municipiu
Prima atestare:
1421
Populația:
122669 locuitori
Logo

Municipiul Bălţi, „capitala de nord” a Republicii Moldova, este al treilea ca mărime, potenţial industrial şi cultural, după Chișinău şi Tiraspol, centru urban al ţării, cu o populaţie de  122669 locuitori, conform datelor recensămîntului din anul 2004.  Se presupune că primele atestări documentare despre localitatea Bălţi datează din anul 1421, cînd, prin dania lui Alexandru cel Bun, în valea rîului Răut se constituie domeniul cneaghinei Ringala, fosta soţie a voievodului. Anume în această zonă, ar fi fost întemeiată ulterior aşezarea Bălţi. Cert este faptul că denumirea localităţii vine de la locul mlăştinos, plin de bălţi, unde se înființează localitate.  

Citeşte mai departe