Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
01 septembrie 2023, 14:30 Natura şi turismul views 74301
De ce îngălbenesc frunzele toamna?
01 septembrie 2023, 14:30 Natura şi turismul views 74301

De ce îngălbenesc frunzele toamna?

Cu toţii ne bucurăm de culorile deosebite pe care le capătă frunzele toamna. Dar ştii de ce nu rămân ele verzi tot anul şi care e motivul pentru care cad când vine frigul?

Frunzele sunt micile fabrici de mâncare ale copacului. Ele transformă căldura, apa şi dioxidul de carbon în glucoză, o substanţă cu care pomul se hrăneşte, iar acest proces se numeşte fotosinteză. Dar, odată cu venirea toamnei, când zilele se micşorează şi nu mai este la fel de mult soare, copacii ştiu că trebuie să se pregătească pentru iarnă. Ei intră într-o stare de repaus şi se odihnesc până când se face cald, aşa că nu mai au nevoie de aceste făbricuţe.

De aceea, culoarea verde dispare treptat şi este înlocuită cu nuanţe de galben, portocaliu, roşu sau maro, după care, încet-încet, frunzele cad.

Fiecare frunză are un strat special, numit de cercetători “zona de extirpare”. Cînd soseşte toamna, celulele din acest strat încep să se umfle, încetinind transportul substanţelor nutritive primite de la trunchi, pînă cînd această zonă este izolată total printr-o linie de demarcaţie, unde frunza se va desprinde de creangă. Un strat protector “vindecă” rana, prevenind evaporarea apei şi împiedicînd intrarea gîndacilor.

Cuvinte cheie:

toamna , natura , anotimp

Comentarii

 (1)
  • #1 slava Răspunde Citează selecţia
    Обалдеть. Скопировали с учебника по биологии. Что, писАть уже не о чем?
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1661
Populația:
799 locuitori

Buda este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Buda și Ursari. Satul Buda se află la o distanţă de 15 km de oraşul Călăraşi şi la 78 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 799 de oameni. Localitatea a fost menționată documentar în anul 1661.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.