Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
24 ianuarie 2019, 16:05 Natura şi turismul views 14391
Regimul fără vize pentru Moldova este în pericol (Doc)
24 ianuarie 2019, 16:05 Natura şi turismul views 14391

Regimul fără vize pentru Moldova este în pericol (Doc)

Legea privind acordarea cetăţeniei străinilor prin investiţie, promovată de guvernarea de la Chișinău, pune în pericol regimul liberalizat de vize pentru cetățenii Republicii Moldova.

Comisia Europeană a transmis statelor membre UE să înăsprească verificările asupra cetăţenilor din afara blocului european care primesc cetăţenie pe baza „paşapoartelor de aur", obţinute datorită investiţiilor.

În ceea ce privește țările terțe care instituie sisteme similare, ce ar putea avea implicații asupra securității pentru UE, Comisia anunță că va monitoriza aceste scheme din țările candidate și potențialele candidate ca parte a procesului de aderare la UE.

„De asemenea, va monitoriza impactul acestor sisteme de către țările cu regim fără vize în UE, ca parte a mecanismului de suspendare a vizelor", se spune într-un raport al executivului european.

Raportul Comisiei Europene descrie scheme periculoase în mai multe țări europene pentru cumpărarea cetățeniei și a dreptului de ședere, prin care se evită controalele necesare privind originea proprietății străinilor. Schemele fac posibilă susținerea grupărilor criminale pe teritoriul Uniunii Europene, conduc şi la un risc mai mare de spălare de bani, corupţie şi fraudă fiscală, se menţionează în raport.

În consecință, Executivul european va forma un grup de experţi care va oferi pînă la sfîrşitul anului recomandări privind modul de prevenire a riscurilor privitoare la asemenea scheme.

„În ceea ce privește țările terțe care instituie sisteme similare, care ar putea avea implicații asupra securității pentru UE, Comisia va monitoriza schemele de cetățenie a investitorilor din țările candidate și potențialele candidate ca parte a procesului de aderare la UE. De asemenea, va monitoriza impactul acestor sisteme din țările cu regim liberalziat de vize pentru UE, ca parte a mecanismului de suspendare a vizelor", se spune în raport.

Malta, Cipru și Bulgaria sînt singurele state membre ale Uniunii Europene în care funcționează programe de vînzare a cetățeniei. În total, douăzeci de țări vînd autorizații de ședere a investitorilor străini.

În Malta, Cipru şi Bulgaria, străinii bogaţi pot să îşi cumpere paşapoarte care să ofere acces deplin în UE în schimbul unor investiţii ce variază între 1 şi 2 milioane de euro. Potrivit raportului, în cele trei state nu există suficiente verificări cu privire la provenienţa bogăţiei oamenilor care îşi cumpără cetăţenie. Permisele pentru dobîndirea dreptului de şedere se vînd pentru 15.000 euro în Croaţia, iar suma se ridică la peste 5 milioane de euro în Luxemburg şi Slovacia.

Portugalia este de asemenea criticată că nu verifică provenienţa averilor şi plăţile făcute de străinii care primesc acolo drept de şedere. Acest lucru reprezintă un risc de spălare a banilor, crede Comisia Europeană. Executivul european va forma un grup de experţi care va oferi pînă la sfîrşitul anului recomandări privind modul de prevenire a riscurilor privitoare la asemenea scheme.

Amintim că acordarea cetățeniei prin investiție, o lege controversată care a scandalizat opinia publică, a intrat în vigoare la 5 noiembrie 2018. Conform acestei legi, autoritățile acordă cetățenia R. Moldova unui cetățean străin sau unui apatrid care varsă contribuții la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă sau a efectuat, timp de 60 de luni, investiții în domeniile de dezvoltare strategică.

Valoarea minimă a contribuției nerambursabile la Fondul de investiții publice pentru dezvoltare durabilă constituie echivalentul a 100.000 de euro.

Sursa: jurnalul.md

Cuvinte cheie:

pericol , regim fără vize

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1529 locuitori

Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.