Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 6601 Vizualizări

Cum trăiește Odessa în condiţiile stării de război și dacă există pericole pentru cetățenii Moldovei


Starea de război, declarată în mai multe regiuni ale Ucrainei, practic nu este de simţit în Odessa, oraş în care preferă să vină des moldovenii, mai mult ca atît, pentru a vizita această perlă de litoral nu există careva impedimente sub forma unor proceduri îndelungate la graniță și așa mai departe.

Sînt impresiile unuia dintre locuitorii capitalei moldovenești, împărtăşite de acesta pentru portalul Noi.md cu condiția păstrării anonimatului. Interlocutorul nostru a petrecut, săptămîna trecută, trei zile în orașul său preferat Odessa și a putut vedea și compara cu ochii proprii modul în care s-a schimbat viaţa localnicilor şi a oaspeţilor perlei de la Marea Neagră.

El a spus că nimic nu atestă o careva acţiune a stării de război în Odessa, cu excepția consolidării echipajelor de patrulare pe străzi. „Odessa îşi duce traiul obişnuit de zi cu zi. Oamenii merg la serviciu, sînt preocupați mai mult de problemele cotidiene, cum să-și cîștige existența, din ce să-şi cumpere mîncare și îmbrăcăminte, să plătească facturile pentru serviciile comunale. Toate sînt ca de obicei. Am stat trei zile la Odessa, am vizitat mai mult locuri de aglomeraţie, unde nici măcar nu se discută despre starea de război, peste tot se trăieşte o viață obișnuită, de zi cu zi. Localnicii înșiși numesc starea de război declarată nu mai puţin decît circ din partea autorităților", a spus compatriotul nostru.

Potrivit lui, singura diferență față de călătoriile anterioare în Odessa este consolidarea echipajelor de patrulare a orașului. Acestea opresc autoturismele care le par suspecte și, dacă este necesar, o persoană înarmată cu automat poate ieși din mașina de patrulare. Totuşi, puşcaşi-mitraliori pe străzile din Odessa nu vei vedea. Timp de trei zile, am observat o singură dată în oraş un convoi militar cu lansatoare de rachete. În același timp, oamenii au zîmbit văzînd acest tablou şi chiar au filmat scena la telefon. La stația de cale ferată a fost observat un detaşament de voluntari (drujină).

După cum a menţionat sursa, la trecerea frontierei ucrainene nu există careva dificultăţi pentru cetățenii cu pașaport moldovenesc, iar starea de război nu s-a repercutat nicicum asupra duratei procedurilor de control. În același timp, granița a fost trecută la Kuciurgan, acesta fiind considerat unul dintre cele mai „anevoioase" puncte de trecere a frontierei.

„În mod tradiţional, sînt verificate toate paşapoartele. Atunci cînd cetățenii au genţi mari, vameșii se interesează dacă pasagerii nu transportă cumva țigări și alcool supra normele convenite. Totuşi, fizic sînt controlate doar unele bagaje. În același timp, la posturile vamale, bărbații cu pașapoarte rusești sînt scoşi din transport fără careva explicați...

Cuvinte cheie:

Odesa , pericol , turism

Localităţile Moldovei şi diasporei

Socoleni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Citeşte mai departe