Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 7476 Vizualizări

Începutul iernii se arată friguros, după care se va încălzi


Începutul lunii decembrie se arată a fi iniţial geros, după care prognozele semnalează o relativă încălzire.

Conform Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), pînă luni, 3 decembrie, în toată ţara se aşteaptă valori termice încadrate între minus 2-7 grade, ziua, iar noaptea, maximele vor atinge pînă la 15 grade de frig.

Marţi, 4 decembrie, prima luna de iarnă promite să se îmblînzească. În perioada nocturnă, indicatoarele termometrelor vor arăta între 0 și -8 grade, iar ziua 0-3 grade Celsius. Această tendinţă de încălzire se va menţine până la sfîrşitul săptămînii.

Potrivit specialiştilor SHS, în luna decembrie aproape pe întreg teritoriul ţării se înregistrează temperatură medie lunară negativă a aerului de la -0,2ºC la sud pînă la -2,1ºC la nord. Însă sînt relativ frecvente cazurile cînd în această lună temperatura medie a aerului este pozitivă. Astfel de valori ale temperaturii aerului se semnalează în raioanele din nordul şi centrul ţării în medie o dată în 4 ani, în cele din sud – o dată în 2 ani. Cea mai rece lună decembrie pentru toată perioada de măsurători instrumentale pe cea mai mare parte a teritoriului a fost în anul 2002, când temperatura medie lunară a aerului a constituit între 5,8ºC (Ceadîr-Lunga) şi -8,0ºC (Soroca). Cea mai caldă lună decembrie a fost în anul 1960, cînd temperatura medie lunară a aerului a oscilat în teritoriu între +2,7ºC (Rîbniţa) şi +5,8ºC (Tiraspol).

Denumirea populară a lunii decembrie este Undrea. Semnalmentele acestei luni se referă la căderea abundentă a zăpezilor, iar alte denumiri zonale, precum Andrea, Indrea etc. amintesc de Sântandrei, celebrat în perioada respectivă. În această lună, la sate viaţa economică intră într-un proces de oarecare relaxare, paralel cu intensificarea manifestărilor spirituale. O serie de sărbători şi obiceiuri pregătesc sfîrşitul şi începutul anului calendaristic: Bubatul, Sava, Moş Nicolae, Ana Zacetenia, Modest, Ignatul, Moş Ajun, Moş Crăciun, Îngropatul Crăciunului.

Cuvinte cheie:

vremea , iarna

Localităţile Moldovei şi diasporei

Stolniceni

Statut:
Sat
Prima atestare:
1598
Populația:
879 locuitori

Stolniceni este un sat din cadrul comunei Cioropcani, raionul Ungheni. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Ungheni și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 879 de locuitori. Satul Stolniceni a fost menționat documentar în anul 1598.

Citeşte mai departe