Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
30 noiembrie 2018, 09:56 Natura şi turismul views 11488
Sume de bani ce trebuie declarate la vamă
30 noiembrie 2018, 09:56 Natura şi turismul views 11488

Sume de bani ce trebuie declarate la vamă

La intrarea în Republica Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă nelimitat numerar în monedă națională, precum și numerar și cecuri de călătorie în valută străină.

Totuși, dacă suma depășește 10.000 de euro sau echivalentul lor de persoană, aceasta urmează a fi declarată în scris, cu completarea formularului tipizat DV-6, unde va fi indicată suma, proveniența și destinația banilor. Ulterior, în baza acestei declarații, va fi eliberat formularul tipizat TV-28.

Obligativitatea declarării sumelor ce depășesc plafonul de 10.000 de euro este prevăzută și la ieșirea din țară, doar că, în acest caz, suma scoasă nu poate depăși 50.000 de euro sau echivalentul lor. Conversia în lei sau alte valute se realizează aplicînd cursul oficial al leului moldovenesc stabilit de Banca Naţională a Moldovei, valabil la ziua trecerii frontierei de stat a Republicii Moldova.

Astfel, pentru scoaterea din țară a sumelor de la 10.000 pînă la 50.000 de euro, persoanele trebuie să prezinte actele vamale ce confirmă introducerea mijloacelor băneşti în Republica Moldova (formularul TV-28) și/sau o permisiune pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de băncile licenţiate şi/sau o autorizaţie pentru scoaterea mijloacelor băneşti din Republica Moldova, eliberată de Banca Naţională a Moldovei.

Sumele ce depăşesc 50.000 de euro sau echivalentul lor pot fi transferate din Republica Moldova conform prevederilor art.17, 18 şi 23 din Legea nr.62 din 21.03.2008 privind reglementarea valutară.

Totodată, este important de știut că banii declarați nu sînt impozitați, însă, în cazul depistării numerarului care depășește pragul valoric de 10.000 de euro, persoanele care nu l-au declarat vor fi sancționate contravențional sau penal, după caz, iar diferența nedeclarată poate fi confiscată.

Persoanele trebuie să mai cunoască că nu se admite expedierea banilor prin intermediul coletelor poștale sau a bagajelor neînsoțite.

Evidența circulației transfrontaliere a numerarului reprezintă o măsură necesară pentru prevenirea spălării banilor și finanțării terorismului, precum și a infracțiunilor de contrabandă, anunță Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Sursa: unimedia.info

Cuvinte cheie:

bani , vama

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1443
Populația:
4106 locuitori

Văsieni este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Văsieni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Ialoveni și la 33 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 4106 oameni. Satul Văsieni a fost menționat documentar în anul 1443.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.