Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 8331 Vizualizări

Meteorologii prognozează vreme caldă şi frumoasă pentru următoarele zile


Vreme caldă şi însorită, fără precipitaţii, au prognozat meteorologii pentru următoarele zile. Specialiştii afirmă că vine o săptămână de adevărată "toamnă de aur", transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), în următoarea săptămână, pe întreg teritoriul ţării se aşteaptă valori termice încadrate între 18-24 grade Celsius, ziua. Noaptea, mercurul termometrelor se va situa între 4 şi 11 grade.

Tradiţional, în zonele de centru şi sud e mai cald, însă în perioada ce urmează vreme deopotrivă de frumoasă este semnalată pentru toate regiunile ţării. Conform SHS, în săptămâna ce vine nu se prevăd precipitaţii, ci, dimpotrivă, se aşteaptă cer variabil, preponderent însorit.

Surse de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului susţin că, potrivit datelor statistice multianuale, până la 10 octombrie se încheie semănatul culturilor de toamnă. Grâul de toamnă semănat după 10 octombrie finalizează vegetaţia în stare de înfrăţire slabă, având sistem radicular insuficient dezvoltat şi rezistenţă scăzută la iernare. La grâul de toamnă semănat în luna septembrie, în prima decadă a lui octombrie se semnalează formarea frunzei a treia, iar în decada a doua - înfrăţirea în masă. În această lună, pe cea mai mare parte a teritoriului ţării rezervele medii multianuale de umezeală productivă în stratul arabil de sol constituie 15-25 mm. Aşa cantitate de umezeală asigură condiţii satisfăcătoare pentru dezvoltarea grâului de toamnă.

În calendarul popular, octombrie este luna în care ţăranii se preocupă în special de treburile gospodăriei. Se culege poama care a mai rămas, se strânge porumbul, cartofii târzii, napii, se răsădesc zmeura şi căpşunii. Este, de asemenea, luna în care se fac arăturile şi însămânţările de toamnă, se curăţă pomii şi grădina.

Cuvinte cheie:

meteo , pronostic , toamna

Localităţile Moldovei şi diasporei

Balanul Nou

Statut:
Sat
Prima atestare:
1910-1918
Populația:
422 locuitori

Balanul Nou este un sat din cadrul oraşului Rîşcani, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Rîșcani și la 184 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 422 de locuitori. Satul Balanul Nou a fost întemeiat în anii 1910 - 1918.

Citeşte mai departe