Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
05 septembrie 2018, 16:50 Natura şi turismul views 8694
Experții dau alarma: în Moldova acest gen de arbori ar putea dispărea
05 septembrie 2018, 16:50 Natura şi turismul views 8694

Experții dau alarma: în Moldova acest gen de arbori ar putea dispărea

În cîţiva ani, castanii ar putea să dispară din Moldova. Potrivit specialiştilor de la Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor, arborii sînt afectaţi de molia minieră, care, în acest an s-a înmulţit din cauza temeperaturilor ridicate şi a secetei. Insecta a afectat practic toţi copacii.

Specialiştii spun că, în acest an, molia castanilor s-a înmulţit, iar pînă acum, arborii au fost afectaţi de patru generaţii de insecte. Mai mult, dacă autorităţile nu vor reuşi să combată dăunătorii, castanii ar putea să se usuce cu totul.

"Pe parcursul a şase-opt ani, are loc înregistrarea unui fenomen extraordinar pentru sivicultură şi pentru culturile decorative, care poartă denumirea de debilitare a culturilor decorative. Aproape că sută la sută va asigura pierirea acestor culturi", a menţionat Leonid Voloşciuc, şef de laborator al Institutului de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor.

Potrivit specialiştilor, o soluţie ar fi stropirea cu substanţe chimice sau instalarea unor plăcuţe cu feromon care ar împiedica îmulţirea moliei. Totodată, şi frunzele uscate trebuie prelucrate.

"Într-un kilogram de frunze uscate se găsesc pînă la patru mii de pupe, care hibernează, sînt rezervă pentru anul viitor", a explicat Eugenia Tulgara, şefa serviciului Monitoring sanitar din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor.

Pe de altă parte, autorităţile municipale susţin că arborii din Capitală s-au uscat din cauza schimbărilor bruşte de temperatură. Potrivit celor de la "Spaţii Verzi", castanii au fost stropiţi de trei ori în acest an.

"Cred că, în primul rînd, căldura şi seceta. Şi, clar că, ş temperaturile joase din iarnă. Dacă să ne mai uităm şi la ceea că, acum, în ultimii ani, este vară, vară, vară şi, la un moment dat, e deja iarnă şi nu toate speciile reuşesc să se acomodeze la toate aceste stresuri", a precizat Serghei Carp, şeful Direcţiei Spaţii Verzi a Municipiului Chişinău.

Molia minieră a apărut în ţara noastră prin anii 90.

Sursa: publika.md

Cuvinte cheie:

copac

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
1312 locuitori

Bălţata este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte patru localităţi: Bălţata de Sus, Bălţata, Sagaidacul de Sus şi Sagaidac. Satul este situat la o distanţă de 28 km de oraşul Criuleni şi la 14 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituie 1312 oameni. Satul Bălţata a fost întemeiat între anii 1906–1910.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.