Ultimele ştiri -
Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 4732 Vizualizări

Cozile de la frontiera cu România vor rămîne o amintire?


Serviciul Vamal din Republica Moldova și autoritatea vamală din Romînia au convenit asupra mai multor acțiuni orientate spre fluidizarea circulației transfrontaliere în perioada 7 – 31 august.

În această perioadă fluxurile cresc în medie cu peste 20%. Un plan comun de acțiuni în acest sens a fost semnat ieri, la Albița, de către directorul Serviciului Vamal din Moldova, Vitalie Vrabie și Bogdan Lari Mihei, vicepreşedinte al Agenției Naționale de Administrare Fiscală din Romînia, coordonator al activităţii structurilor vamale.

Planul prevede suplinirea numărului de personal și a echipamentelor de control, utilizarea tuturor pistelor, inclusiv a celor de pe sensul opus de traversare, dar și intensificarea schimburilor de informații. Planul de acțiuni mai prevede implicarea în actul de control a șefilor posturilor vamale și a adjuncților acestora, precum și crearea grupelor de intervenție, membrii cărora sînt rechemați din concediu pentru a acoperi necesitățile de personal.

"Este o perioadă a concediilor, iar asta înseamnă că oamenii trebuie să-și petreacă puținul timp pe care îl au la odihnă sau cu familia, dar nu în vămi. Din acest motiv, este important ca aceștia să beneficieze de un control operativ pe ambele părți ale frontierei.", a menționat Vitalie Vrabie.

Actualmente, cel mai tranzitat post vamal rămîne a fi Leușeni. Doar săptămîna trecută acesta a înregistrat peste 24 000 de traversări ale unităților de transport, în timp ce, în celelalte perioade ale anului valorile de trafic se cifrează la aproximativ 18 000 traversări. Dacă la Leușeni, tura este formată de 18-19 inspectori, atunci la Albița sînt repartizați doar 10-12.

Discuțiile au mai vizat necesitatea reabilitării infrastructurii posturilor vamale și accelerarea implementării controlului comun la frontiera cu Romînia.

Măsurile de fluidizare a traficului transfrontalier au fost adoptate după vizita premierului Pavel Filip la postul vamal "Leușeni", unde a identificat mai multe nesincronizări care provoacă extinderea timpului de traversare a frontierei cu Romînia. Oficialul i-a trimis o scrisoare omologului său romîn, Viorica Dăncilă, în care solicită implicarea Guvernului Romîniei în soluționarea acestei probleme.

Cuvinte cheie:

frontiera , Romania

Localităţile Moldovei şi diasporei

Hîrtop

Statut:
Sat
Prima atestare:
1884
Populația:
2011 locuitori

Hîrtop este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Hîrtop, Prisaca și Ialpug. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Cimislia și la 137 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2011 locuitori. Satul Hîrtop a fost menționat documentar în anul 1884.

Citeşte mai departe