Ultimele ştiri -
Arată noutățile începînd cu...
Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul

eye 5574 Vizualizări

Serviciul Vamal va intensifica controlul la frontieră din cauza pestei porcine africane


Serviciul Vamal va intensifica măsurile de control la frontiera moldo-ucraineană pentru a preveni apariția și răspîndirea unor noi focare a virusului Pesta Porcină Africană (PPA) pe teritoriul țării.

Potrivit Serviciului Vamal, factorii de decizie din cadrul Aparatului Central al Serviciului Vamal vor merge în teritoriu pentru a inspecta cum sunt aplicate măsurile de control. Totodată, va fi intensificat și cel de-al doilea filtru de control, asigurat de către Echipele Mobile ale Serviciului Vamal. Acestea vor monitoriza traseele din apropierea punctelor de trecere și vor reține produsele din carne provenită de la animalele receptive la virusul PPA (porcii domestici și mistreții). De asemenea, inspectorii vamali care vor admite introducerea în țară a produselor din carne de porc vor fi sancționați disciplinar.

Conform procedurii instituite, produsele din carne de porc reținute sînt supuse denaturării prin stocarea în tomberoane cu clorură de var. Ulterior, reprezentanții Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor au obligația de a le evacua și de a le nimici.

Măsurile vor fi menținute pînă cînd autoritățile sanitar-veterinare din țara vecină vor declara Ucraina ca fiind stat sau zonă liberă de virusul PPA. Totodată, cetățenii sunt îndemnați să evite procurarea din Ucraina și introducerea în țară a produselor din carne de porc.

Conform datelor Serviciului Vamal, de la începutul perioadei de prohibiție, instituite în octombrie 2016, au fost consemnate peste 3 800 de cazuri de depistare a produselor din carne de porc, iar cantitatea reținută în acest interval este de circa 11 mii de kg de carne sau produse din carne de porc.

Cuvinte cheie:

vama , frontiera , pesta porcină

Localităţile Moldovei şi diasporei

Otac

Statut:
Sat
Prima atestare:
1830
Populația:
667 locuitori

Otac este un sat şi comună din raionul Rezina. Otac este unicul sat din comuna cu acelaşi nume și este situat la o distanță de 28 km de orașul Rezina și la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 667 de oameni. Satul Otac a fost întemeiat în anul 1830.

Citeşte mai departe